weather
8°
Instagram
Facebook
X
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Galeriler Gündem Ormanın içindeki türbenin hikayesi: Buraya gelen aç kalmıyor

Ormanın içindeki türbenin hikayesi: Buraya gelen aç kalmıyor

Bolu’da ormanlık alanda bulunan Tokadi Hayreddin Hazretleri Türbesi, manevi iklimiyle her yıl binlerce yerli ve yabancı vatandaş tarafından ilgi görüyor. Ömrünü İslam’a hizmete adayan Tokadi Hayreddin Hazretleri’nin yıllarca öğrenci yetiştirdikten sonra uzlete çekildiği ve ömrünün son yıllarını geçirdiği bölgede, gelen her ziyaretçiye yemek ikram ediliyor.

Ormanın içindeki türbenin hikayesi: Buraya gelen aç kalmıyor 1
/ 13

Tokadi Hayreddin Hazretleri Türbesi, Bolu şehir merkezine 13 kilometre uzaklıkta, Elmalık köyü sınırlarındaki ormanlık alan içinde bulunuyor. Halvetiyye tarikatı mensubu Hayreddin-i Tokadi ve müritlerine ait mezarların bulunduğu türbe, yaz kış vatandaşların ziyaretine açık. Hicri takvime göre 937 yılı, miladi takvime göre ise 1535 yılında vefat eden Hayreddin-i Tokadi Hazretlerinin türbesine gelen vatandaşlar, bu alanda dualar ederek ibadetlerini yapıyor.Türbenin hemen yanı başında aşevi ve mescit de bulunuyor. Türkiye’de ilk olduğu bilinen aşevinde, türbeyi ziyarete gelen vatandaşlara yemek ikram ediliyor. Hayırsever vatandaşların yardımlarıyla ayakta kalan bölgeye aynı zamanda cami de inşa ediliyor. Caminin tamamlanmasının ardından vatandaşların namaz kıldığı mescit ise kütüphaneye dönüştürülecek. Ailesiyle birlikte Sivas’tan Bolu’ya gelen Halil İbrahim Taştan, "İlk defa geliyorum. Gelip geçerken bu yoldan görüyordum levhasını. Çok da merak ediyordum. Namaz kılıp, ziyaretini yapacağız. Çok güzel bir yer, çok hoşumuza gitti. Kızım ve eşimle birlikte geldik. Onlar da çok beğendiler" dedi.İngiltere’den Türkiye’ye geldiğini, İstanbul’dan Ankara’ya gidişinde türbeye uğradığını ifade eden Muammer Bozkurt, "Hayreddin Tokadi Hazretleri’nin yüzü suyu hürmetine dua edilirse, Cenabı Allah tarafından dualar kabul olur. Şimdiye kadar hangi kardeşimiz, hangi mümin buraya geldiyse bu mübareğin yüzü suyu hürmetine işi rast gelmiştir. İngiltere’den geldim. İstanbul’dan Ankara’ya giderken de uğradım. Buraya geldiğinizde ne kadar sıkıntı içerisinde olursanız olun buradan ayrılırken çok büyük hafiflik hissedeceksiniz" diye konuştu.Türbe ile ilgili bilgiler veren Tokadi Hayreddin Türbesi imam hatibi Recep Balay ise "Kendisi Tokatlıdır. Tokat’a mensup olduğu için kendisine Tokadi denmiştir. Doğum tarihiyle alakalı kaynaklarımızda net bir bilgi yok ama vefat tarihinin Bolu’da 1535 veya 1533 olduğuna dair rivayetler var. Kendisinin hakkında kaynaklarımızda pek bilgi bulamıyoruz ama hocası olan Cemalettin Halveti Hazretlerinden yola çıkarak kendisinin ne kadar derin bir insan olduğunu anlıyoruz. Hocası Cemalettin Halveti Hazretleri kendisi hem Amasya’da hem Erzincan’da hem Tokat’ta eğitim almış, daha sonrasında da 2. Beyazıt’a olan yakınlığından dolayı padişah olduğu İstanbul’a gelmiştir. Dostlukları o zamanda da devam etmiştir" şeklinde konuştu.
"Hayreddin Tokadi Hazretlerinin hocası Cemalettin Halveti Hazretleri Tokat’tan İstanbul’a geldiği zaman öğrencisi olan Hayreddin Tokadi Hazretlerini de kendi yanına alıyor ve dolayısıyla kendi yanında yetiştirmeye devam ediyor. Yetiştirdikten sonra da onu tek görev alması ve talebe yetiştirmesi için Bursa’ya yönlendiriyor. Bursa’da hem ilim tahsili yapıyor hem öğrenci yetiştiriyor. Daha sonrasında kendisine hocaların göstermiş olduğu yer Bolu merkez. Merkezde bulunan İmaret Camisi’nin olduğu yerdir. Hayreddin Tokadi, bir müddet sonra buraya gelip İmaret Camisi’nin yanı başında eğitim öğretimine devam ediyor. Devam ettikten sonra da belli bir süreliğine şu içerisinde bulunmuş olduğumuz bu mekana uzlete çekilmeye geliyor. Burada yaklaşık 16-17 sene kaldığı rivayetleri var."
Tokadi Hayreddin Sürmeli Muhiddin ve Ahmed Bolevi Tasavvuf Yolu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Durmaz da, türbenin yanında bulunan mekanda vatandaşlara 12 yıldır ücretsiz yemek ikramı yapıldığını kaydetti. Durmaz, türbede bulunan aşevinin Türkiye’de tek olduğunu söyleyerek, "Burası, Osmanlı’dan sonra kervansaray hükmünde bir yer. Gelen herkese yemek ikram ediliyor. Kim onun misafiri olarak geliyorsa herkese yemek ikram edilir. Burası vatandaşların yardımıyla ayakta kalıyor. Bir belediye ya da iş adamı yok" dedi.

kaynak İHA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sakarya Nehri taştı, tarım arazileri sular altında kaldı

Sakarya Nehri taştı, tarım arazileri sular altında kaldı