Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu kuruluşunun 30. yılı düzenlenen etkinlikte Prof. Dr. Muharrem Tuna, turizmin güncel durumu hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Turizm sektörünün geleceği ve turizmde kariyer planlarının da anlatıldığı etkinliğe; Akçakoca Kaymakamı Mustafa Can, Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Muammer Mesci, Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Nazım Pazvant, Turizm Akademisyenleri Derneği (TURAK) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
“Düzce turizminin sorunlarına odaklanan ve çözüm önerileri sunan bir kitap çıkardık”
Programın açılış konuşmasını yapan Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Muammer Mesci, Yüksekokulda bölüm sayısının üçe çıktığını ifade ederek, Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun kuruluşunun 30. yılı anısına, bölüm öğretim elemanlarıyla birlikte Düzce turizminin sorunlarına odaklanan ve çözüm önerileri sunan bir kitap çıkardıklarını hatırlattı. Yükseköğretim (YÖK) Kalite Kurulu tarafından yetkilendirilen tek kuruluş olan (Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu) TURAK’ın başlattığı akreditasyon sürecinin başarıyla tamamlandığını ifade eden Prof. Dr. Mesci, Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun kuruluşundan, bu güne kadar gelişmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Pazvant ise yaptığı konuşmada turizmin önemine değinerek, Düzce’nin ve Akçakoca’nın turizm potansiyelinin oldukça yüksek olduğunun altını çizdi. Yapılan çalışmalarla belirli bir başarının yakalandığını ifade eden Pazvant, Turizmin gelişmesi için daha yapılacakların olduğunu vurguladı.
“Pandemi sürecinde turizm dönüşüme girdi”
Gerçekleştirilen açılış konuşmalarından sonra sunumunu yapmak için kürsüye davet edilen Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi ve Turizm Akademisyenleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna, turizmin pandemi dönemi içerisinde girdiği dönüşümden, dönüşümün seyri üzerinden gelecek öngörüleri hakkında bilgi verdi.
Turizmde nitelikli çalışana ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Tuna, Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun yakın zamanda başvuru yaptığı ve değerlendirme aşamalarını tamamladığı akreditasyonun turizm okullarına kazandıracağı uluslararası kimliğe, kurulacak şeffaf ve etkileşimli sistemlerin alana sağlayacağı faydalara dikkat çekti. Yabancı dilin önemine de vurgu yapan misafir konuşmacı, dil bilen, üniversitede sunulan teorik bilgilere hâkim ve sektör tecrübesi olan öğrenciler için turizmin çok geniş kariyer ve gelir imkanları sunduğunun altını çizdi.
“Akçakoca ile anılacak ürün ve hizmet geliştirilmeli”
Akçakoca turizm gelişim sürecini de değerlendiren Tuna, yapılan Akçakoca Turizm Çalıştayı’nın önemli bir adım olduğunu ifade ederek, ortaya çıkarılan raporun alana ait bilgilerin sorun ve öneri geniş resmi sunmada son derece zengin bir kaynak görevi gördüğünü dile getirdi. Çalıştayın Master Plan ve Eylem Planları ile desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Tuna, Akçakoca’nın turizm kenti olabilmesi için net ve önemli hedeflerin belirlenmesi ve buna uygun hareket edilmesi tavsiyesinde bulundu. Bunu sağlayabilmek adına Akçakoca ile anılacak ürün ve hizmet geliştirmesinin son derece önemli olduğunu da sözlerine ekledi.
Etkinlik, katılımcıların sorularının yanıtlanması ve misafir konuşmacıya teşekkür belgesi takdimi ile son buldu.
KAYNAK : İHA