" Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerin katma değeri yüksek ürünler yetiştirerek gelir düzeylerini yükseltmesine ve tarımsal kalkınmaya katkıda bulunmasına yönelik olarak 3 yıl önce başlattığı "Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi (TABİP)" kapsamında, il genelinde ilk aşamada yaklaşık 1140 dekar alanda ekilen tıbbi aromatik bitkilerin hasadına başladı.
Bu sezonun ilk biberiyelerinin hasadı, Derince ve Kandıra ilçelerinde gerçekleştirildi. İl genelinde 2021 ve 2022 yıllarında toplam 250 ton biberiye hasadı yapılan proje kapsamında, bu yıl yaklaşık 150 ton biberiye hasadı yapılması planlanıyor. Aromatik bitkilerin hasadı, hem insan gücüyle hem de tasarımı ve üretimi tamamen yerli olan Büyükşehir Belediyesinin yaptırdığı römork yüklemeli aromatik bitki hasat makinasıyla yapılıyor. Kocaeli’de ilk defa kullanılan bu makina sayesinde, bitkilere zarar verilmeden, hızlı bir şekilde hasat ediliyor.
Fide dikimi yapılan arazilerin, yıllık bitkisel ürün sigorta poliçelerinin masrafları, Sekapark A.Ş. tarafından karşılanıyor. Proje çerçevesinde, Büyükşehir ziraat mühendisleri ve Sekapark A.Ş. teknik ekibi dikim yapılacak tarlalarda gerekli kontrolleri yaparken, çiftçilere teknik konularda danışmanlık hizmeti de sunuyor.
Büyükşehir’in kurduğu, Türkiye’nin en büyük Tıbbi Aromatik Bitkiler Distilasyon Merkezinde, demostrasyon bitki yetiştirilerek, Su buharı yöntemi ile katma değeri yüksek tarım ürünlerinden elde edilen uçucu yağlar ilaç, takviye gıda ve kozmetik sektöründe değerlendiriliyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) iş birliğinde kurulan Sekapark A.Ş. Süper Kritik Akışkan Ekstraksiyon Tesisinde ise ürünler yüksek teknoloji ile işlenerek, uluslararası standartlara uygun olarak elde edilen bitki ekstraktları ile kozmetik, gıda ve ilaç sanayine hammadde sağlanıyor."
"Bu yıl biberiye üretimine başlayan Kandıralı çiftçi Hüseyin Ferhat Arı, yaklaşık 10,5 dönüm arazisinde kaliteli bir ürün elde ettiğini belirtti. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Arı, "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içindeyiz. Belediye ekipleri gelip biberiyeyi dikiyor, hasat zamanı gelince de toplayıp götürüyorlar. Biz de emeğimizin karşılığını alıyoruz. Bu yıl ikinci hasadımızı gerçekleştirdik. Büyükşehir Belediyesinin desteği sayesinde bu işe girdim. Çok memnunum. Büyükşehir her şeyini karşılıyor, biz sadece işçilik yapıyoruz. Biberiye yetiştirmeyi herkese öneriyorum. Verimi yüksek ve değerli bir bitki. Büyükşehir’den patpat, gübre ve mazot desteği de aldım. Allah’a şükür, çok mutluyuz. Tahir Büyükakın Başkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Her zaman yanımızda oluyor. Başkanımız sayesinde işlerimiz kolaylaşıyor. Kendisine minnettarım, Allah ondan razı olsun" diye konuştu."