Kocaeli'de 2021 yılında gerçekleşen bir olayda, 31 ildeki 88 vatandaşın, internet üzerinden konteyner alım satımı vaadiyle dolandırıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, "hayali konteyner" çetesi üyelerine yönelik Kocaeli merkezli 9 ilde eş zamanlı operasyon yapılmış, 40 şüpheli gözaltına alınmıştı. Çete üyelerinin online platformlarda sundukları hayali konteynerler için vatandaşlardan "kapora" ve "nakliyat ücreti" talep ettikleri ve bu paraları başka kişilerin banka hesaplarına aktardıkları belirlenmiş, vatandaşlardan para aldıktan sonra ise ortadan kayboldukları ifade edilmişti. Şüphelilerden Oğuzhan P., Ayhan Y., Ferat İ., Doğuş Buğra K. ve Murat B. tutuklanmış, diğerleri ise adli kontrol şartıyla serbest kalmıştı. Bir süre tutuklu kalan 5 şüpheli de, tutuksuz yargılanmak üzere salıverilmişti.
12 şüpheli hakkında dava açıldı
Dolandırıcılık olayıyla ilgili olarak Oğuzhan P., Ayhan Y., Ferat İ., Doğuş Buğra K., Murat B., Osman S., Hakan G., Umut T., Yusuf T., Mithat Y., Celal B., Hakan Ü. isimli toplam 12 şüpheli hakkında 49 kişiyi dolandırdıkları gerekçesiyle dava açıldı. Soruşturmaya dahil olan diğer olayların bu şüphelilerle bağlantısı kurulamadığından 28 kişinin dosyası ayrıldı.
İddianamede, Hakan G., Ayhan Y. ve Oğuzhan P. isimli şüphelilerin, Kocaeli, Yalova ve Sakarya'da birlikte dolandırıcılık faaliyeti yürüttükleri belirtildi. Bu şüphelilerin, yabancı hatlar kullanarak vatandaşları kandırdıkları ve paralarını Oğuzhan P. ve Umut T. isimli şahısların hesaplarına aktardıkları kaydedildi. Ayrıca Oğuzhan P.'nin Osman S. isimli şahıstan telefon hattı temin ettiği ve suçta kullanılan telefon ve SIM kartlarının ele geçirildiği ifade edildi. İddianamede, Oğuzhan P., Hakan G. ve Ayhan Y.'nin aralarında yaptıkları görüşmelerde dolandırıcılık olaylarını konuştukları tespit edildiği de vurgulandı.
İddianamede ayrıca, Doğuş Buğra K., Hakan G. ve Umut T.'nin banka hesaplarının kullanıldığı 48 farklı dolandırıcılık olayına ilişkin soruşturma dosyasının, hayali konteyner soruşturmasıyla birleştirildiği bildirildi.
İnternet üzerinden sahte ilanlarla dolandırıcılık yaptıkları iddia edilen Oğuzhan P., Ayhan Y., Hakan G. ve diğer şüpheliler hakkında hazırlanan iddianamede, şüphelilerin suç işlemek için anlaştıkları, banka, ticari ve kimlik bilgilerini paylaştıkları, Sakarya, Karamürsel, Yalova ve Körfez'de farklı yerlerde faaliyet gösterdikleri anlatıldı.
İddianamede, Hakan G.'nin yetkili olduğu bir şirket aracılığıyla suçta kullanılan bilgileri sağladığı, Umut T.'nin de bu bilgilerden yararlandığı ifade edildi. Ferat İ.'nin de bir süre şüphelilerle birlikte çalıştığı ancak Oğuzhan P. tarafından görevine son verildiği kaydedildi. Murat B.'nin ise şüphelilerin lojistik destek sağladığı ve dolandırıcılıktan elde edilen paraların transferine yardımcı olduğu belirtildi.
İş bölümü yapmışlar
İddianamede, örgüt arasında iş bölümü yapıldığı bilgisi de yer aldı. İş bölümünü Oğuzhan P.’nin yaptığının ifade edildiği iddianemede, bu iş bölümüne göre Oğuzhan P.’nin internet sitelerine ilan verilmesinden, suçta kullanılan cep telefonu ve SIM kartlarının temin edilmesinden, mağdurlar ile telefon görüşmesi yapılmasından, suçtan elde edilen gelirin paylaşılmasından ve organizasyondan sorumlu olduğu; Ferhat İ.’nin de mağdurlar ile telefon görüşmesi yapmaktan sorumlu olduğu, Ayhan Y.’nin banka hesabı ve telefon hattı temininden sorumlu olduğu, Hakan G.’nin vergi levhası, ticari kayıtlar, bankadan para çekilmesi ve paranın ilgililere dağıtımından sorumlu olduğu, Doğuş Buğra K.’nın ve Umut T.’nin ise banka hesap bilgilerini paylaşmaktan sorumlu olduğu vurgulandı. Aynı zamanda iddianamede, Osman S.’nin taşınmazlarını dolandırıcılık için tahsis edip, Murat B.’nin de suç örgütünün lojistik ihtiyaçlarını karşılayıp, suç gelirinin dağıtımını sağlayarak örgüte bilerek ve isteyerek yardım ettikleri dile getirildi.
İddianamede belirtildiği üzere, Oğuzhan P. liderliğindeki suç örgütü üyeleri Ayhan Y., Hakan G., Ferat İ., Doğuş Buğra K. ve Umut T., gizli haberleşme yöntemleri kullanarak, yabancı şahıs adına kayıtlı telefon hatları edinerek, suç işledikleri adresleri ve telefonları sık sık değiştirerek ve olası operasyonlara karşı tedbir alarak faaliyet göstermişlerdir. Ayrıca, Oğuzhan P. ile Ferat İ.'nin Darıca'da benzer suç gruplarıyla bağlantılı oldukları ve banka hesap bilgilerini paylaşarak ortak hareket ettikleri anlaşılmıştır.
İddianamede ayrıca, Doğuş Buğra K. ve Hakan G.'nin soruşturma başlamadan önce polise giderek suç örgütü hakkında detaylı bilgi verdikleri ve kendilerine 'etkin pişmanlık' hükümlerinin uygulanmasını istedikleri de kaydedilmiştir. Öte yandan, şüphelilerin 49 kişiyi yaklaşık 197 bin TL dolandırdıkları da iddianamede yer almaktadır.
"Sanıkların işledikleri suçlara göre farklı cezalar aldığı Kocaeli 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada karar çıktı. Duruşmada, "Bilişim Sistemlerini Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık" ve "Örgüte Bilerek İsteyerek Yardım Etme" suçlarından yargılanan 12 sanık ve avukatları hazır bulundu.
Mahkeme heyeti, avukatların savunmalarını dinledikten sonra kararını açıkladı. Buna göre, 39 olaya karıştığı belirlenen Hakan G., her bir suç için ayrı ayrı olmak üzere toplam 121 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hakan G.'nin hapis cezası, 319 bin 60 TL adli para cezasına dönüştürüldü. 10 suçtan yargılanan Oğuzhan P. ise 36 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına mahkum edildi. Oğuzhan P.'nin hapis cezası da 77 bin 300 TL adli para cezasına çevrildi.
Davada, diğer sanıkların da aldıkları hapis cezalarının adli para cezasına dönüştürülmesine karar verildi. Buna göre, 24 olaya karışan Umut T., 73 yıl 9 ay hapis ve 131 bin 886 TL adli para; 4 olaya karışan Doğuş Buğra K., 15 yıl hapis ve 24 bin 720 TL adli para; 4 olaya karışan Ayhan Y., 15 yıl hapis ve 24 bin 720 TL adli para; bir olaya karışan Mithat Y., 4 yıl 2 ay hapis ve 14 bin 580 TL adli para; bir olaya karışan Hakan Ü., 5 yıl hapis ve 15 bin TL adli para; bir olaya karışan Yusuf T., de 5 yıl hapis ve 15 bin TL adli para cezasına çarptırıldı."