weather
8°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Resmi Gazete'de Yayımlandı: KKM Zorunlu Karşılık Oranı Artırıldı!

Resmi Gazete'de Yayımlandı: KKM Zorunlu Karşılık Oranı Artırıldı!

Resmi Gazete'de Yayımlandı: KKM Zorunlu Karşılık Oranı Artırıldı! Merkez Bankası zorunlu karşılık oranını yüzde 15’ten yüzde 25’e yükseltti. Peki KKM’de zorunlu karşılık ne demek? KKM zorunlu karşılık oranı artarsa ne olur? KKM hesabı nedir? Soruların cevabı haberimizde.

Resmi Gazete'de Yayımlandı: KKM Zorunlu Karşılık Oranı Artırıldı!
Okunma Süresi: 2 dk

KKM türünde yer alan hesaplar için bulunan zorunlu karşılık oranını Merkez Bankası yükseltme kararı aldı. Zorunlu karşılık artışı resmi gazetede de yayınlandı.

Yeni düzenlemeye göre, Kur Korumalı Mevduatların zorunlu karşılık oranı, vade süresine göre farklılık gösterecek şekilde güncellendi. Özellikle 6 aya kadar vadelilerin yoğunlaştığı KKM hesaplarının zorunlu karşılık oranı, önceki orana göre 10 puan artırılarak yüzde 25'e çıkarıldı.

Bu hamle, Türk Lirası (TL) cinsinden vadeli mevduatları teşvik etme amacını taşıyor. Artık 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli KKM hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 25 olarak belirlenmiş durumda. 1 yıl ve daha kısa vadeli mevduatlar ile 1 yıl ve daha uzun vadeli mevduatlar için ise zorunlu karşılık oranı yüzde 5 olarak sabitlendi.

Önceden, kur korumalı hesaplardaki zorunlu karşılık oranı tüm vadeler için yüzde 15 olarak uygulanıyordu.

Bu adım sayesinde piyasada bulunan Türk Lirası likiditesi azaltılarak finansal istikrar hedefleniyor. Aynı zamanda TL cinsinden vadeli mevduatlar desteklenirken, KKM hesaplarının uzun vadeli tercih edilmesi teşvik edilmektedir.

TCMB Para Politikası Kurulu, 24 Ağustos 2023 tarihli kararında faiz artışının yanı sıra parasal sıkılaştırma politikalarını destekleyecek tedbirlerin alınmaya devam edeceğini vurgulamıştı. Bu karar, finansal istikrarın sağlanması ve ekonominin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamayı amaçlıyor.

KKM Zorunlu Karşılık Oranı Nedir?

Zorunlu karşılık oranı, finans kuruluşları ve bankalar için oldukça önemli bir kavramdır. Bu oran, İngilizcesi "Reserve Requirement Ratio" olan bir terimin Türkçe karşılığıdır. Bankalar ve finans kurumları, bilançolarında yer alan krediler ve benzeri yükümlülükler için merkez bankasında bir tür rezerv tutma yükümlülüğüne sahiptirler ve bu rezerv miktarı belirli bir yasal standarta uymalıdır. Bu oran, finansal kurumların yükümlülüklerinin türüne, para birimine ve vade tarihine göre değişiklik gösterebilir.

KKM Zorunlu Karşılık Oranı Artarsa Ne Olur? Azalırsa Ne Olur?

Zorunlu karşılık oranı, para arzı üzerinde doğrudan etkili bir değişken olarak karşımıza çıkar. Eğer resmi olarak belirlenen bu oran artarsa, bankalar ve finans kurumları ellerindeki kredileri geri çekmeye başlarlar. Bu da para arzının daralmasına neden olur. Yani zorunlu karşılık oranı arttıkça, genel olarak piyasada dolaşan para miktarı azalır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İzmit Bal Günleri Start Aldı

İzmit Bal Günleri Start Aldı