weather
8°
Instagram
Facebook
X
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Limon Tarlada 1 Birim Markette 4 Birim Bu Sorun Nasıl Çözülecek?

Limon Tarlada 1 Birim Markette 4 Birim Bu Sorun Nasıl Çözülecek?

Limon türk mutfağının vazgeçilmez unsuru ancak bu aralar tarla- market zinciri arasında bire dört oranındaki fiyat farkı, vatandaşın limon tüketmesini engelliyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, limonun üretici ve market fiyatları arasındaki uçurumu gözler önüne serdi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Limon Tarlada 1 Birim Markette 4 Birim Bu Sorun Nasıl Çözülecek?
Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, limonun üretici ve market fiyatları arasındaki uçurumu gözler önüne serdi. Ağustos ayı itibarıyla limonun üreticiden çıkış fiyatı ile market satış fiyatı arasında %370,4 oranında bir fark olduğunu belirten Bayraktar, bu durumun hem üreticilere hem de tüketicilere büyük zarar verdiğini vurguladı. Üreticiler, emeklerinin karşılığını alamadıkları gibi tüketiciler de yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalıyor. Bu dengesizliğin sadece limonla sınırlı olmadığını belirten Bayraktar, patates ve kuru soğan gibi temel gıda ürünlerinde de benzer sorunlar yaşandığını ekledi.

Sorunun ana nedenleri arasında tarım ürünlerinin üretimden tüketiciye kadar olan süreçte, aracılar ve lojistik maliyetlerinin fiyatlara aşırı yansıması gösteriliyor. Aracıların fazla kar marjı koyması ve lojistik maliyetlerin yüksek olması, özellikle tarım ürünlerinde fiyat farkının katlanmasına neden oluyor. Bu durum üretici fiyatlarına baskı yaparken, marketlerde tüketiciler astronomik fiyatlar ödemek zorunda kalıyor.

LİMON FİYATLARI NASIL DÜŞER?


Aracı Sayısının Azaltılması: Tarım ürünlerinin doğrudan üreticiden tüketiciye ulaştırılmasını sağlamak amacıyla kooperatifleşme yaygınlaştırılabilir. Bu sayede aracılar ortadan kalkacak ve fiyatlar daha makul seviyelerde dengelenebilir.
Lojistik Desteğin Artırılması: Lojistik maliyetleri büyük ölçüde ürün fiyatlarını etkileyen unsurlar arasında. Devletin tarım ürünleri için lojistik desteği artırması, üreticilerin daha düşük maliyetlerle ürünlerini piyasaya sunmalarını sağlayabilir.
Devlet Müdahalesi ve Denetim: Devletin, üretici ve market fiyatları arasındaki farkı denetleyerek müdahale etmesi, tüketiciye sunulan fiyatların makul seviyelerde tutulmasına yardımcı olabilir.


Üreticiye Destek: Tarım üreticilerine verilen teşvikler artırılmalı ve üreticilerin maliyetlerini düşüren politikalar geliştirilmeli. Bu sayede üretim maliyetleri düşer ve fiyatlar daha dengeli hale gelir.
Bu adımların atılmasıyla hem üretici hem de tüketici korunarak daha sürdürülebilir bir tarım piyasası oluşturulabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Başkan Ömeroğlu: "Dilovası’nın Sınırlarını Dahi Bilmeyenler Muhalefet Yapmaya Kalkmasın"

Başkan Ömeroğlu: "Dilovası’nın Sınırlarını Dahi Bilmeyenler Muhalefet Yapmaya Kalkmasın"