Kripto Varlıklar İçin Yeni Düzenlemeler Yasalaştı
26 Haziran 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilen ve kripto varlıklarla ilgili düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, oy çokluğu ile yasalaştı. Bu yeni yasa ile birlikte kripto para sektöründe önemli değişiklikler ve düzenlemeler hayata geçirilecek.
SPK'dan İzin ve Sermaye Şartı
Yeni yasa ile birlikte kripto varlık hizmet sağlayıcılarına sermaye şartı getirildi. Bu düzenleme ile hem yatırımcıların korunması hedefleniyor hem de hizmet sağlayıcı firmalara yönelik bir dizi yaptırım uygulanacak. Kripto para kullanıcıları ile ilişkilerin nasıl kurulacağı ve kimlik tespitinin nasıl yapılacağı da bu yasa ile düzenlenmiş durumda.
Yasaya göre, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetleri için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) izin alınacak. Ayrıca, kripto varlıkların ihracı, satışı ve dağıtımı için de SPK yetkilendirildi. Tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak.
Piyasa Dolandırıcılığına Ağır Para Cezaları
Yeni düzenlemelerle piyasa dolandırıcılığı ve piyasa bozucu eylemler ile bilgi suistimalinin cezaları da belirlenmiş durumda. Piyasa bozucu eylemlere 246 bin liradan 6 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.
Türkiye’de 12 Milyon Kripto Hesabı Var
Sermaye piyasalarında 12 milyon kişinin kripto hesap bakiyeleri bulunuyor. Bu yasa ile belirlenen koşulları taşıyan platformlar yetkilendirilecek ve bankaların da saklama lisansı alması gerekecek.
Gri Listeden Çıkmak İçin Önemli Bir Adım
Ekonomide yeni bir döneme giren Türkiye, uzun zamandır gri listeden çıkmak için adımlar atıyordu. Kripto yasası da Türkiye’nin gri listeden çıkarılması için oldukça önemli bir adım olarak görülüyor.
Yasanın Öne Çıkan Maddeleri
Sermaye Piyasası Kurulu Yetkisi: Kripto varlıkların sermaye piyasası aracı olarak ihraç edilebilmesi konusunda SPK yetkili olacak.
Teknolojik Altyapı Gereklilikleri: Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluşları ve/veya faaliyete başlamaları için TÜBİTAK'ın belirleyeceği kriterlere uygun bilgi sistemleri ve teknolojik altyapıya sahip olmaları gerekecek.
Bankalara Düzenlemeler: Kripto varlıklarla ilgili bankalara yükümlülük getirecek düzenlemelerde BDDK'nın görüşü alınacak.
Yatırımcı Tazmini: Kripto varlıklar yatırımcı tazmin hükümlerine tabi olmayacak.
Bağımsız Denetim: Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali ve bilgi sistemleri denetimi, SPK tarafından ilan edilen bağımsız denetim kuruluşları tarafından yapılacak.
Ağır Hapis ve Para Cezaları
Faaliyet Durdurma Yetkisi: Kurul, düzenlemede öngörülen hallerde doğrudan kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetlerini geçici olarak durdurma yetkisine sahip olacak.
İzinsiz Faaliyetlere Ceza: İzinsiz olarak kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet gösterdiği tespit edilen kişiler ve yetkililer, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası alacak.
Zimmet Suçu: Zimmet suçu işleyen kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları, 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.
Platformlardan Gelir Vergisi
Gelir Vergisi: Her yıl, kripto platformlarının bir önceki yılki faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin %1'i SPK'ya, %1'i ise TÜBİTAK bütçesine ilgili yılın Mayıs ayı sonuna kadar ödenecek ve gelir olarak kaydedilecek.
Yurt Dışı Kripto Hizmet Sağlayıcılarına Düzenleme
Faaliyet Sonlandırma: Yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcıları, Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üç ay içinde sonlandırmak zorunda olacak.