weather
30°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AÇIK
30°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Kripto Para Kanunu TBMM'den Geçti: Yeni Düzenlemeler ve Yaptırımlar

Kripto Para Kanunu TBMM'den Geçti: Yeni Düzenlemeler ve Yaptırımlar

Okunma Süresi: 3 dk


Kripto Varlıklar İçin Yeni Düzenlemeler Yasalaştı
26 Haziran 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilen ve kripto varlıklarla ilgili düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, oy çokluğu ile yasalaştı. Bu yeni yasa ile birlikte kripto para sektöründe önemli değişiklikler ve düzenlemeler hayata geçirilecek.

SPK'dan İzin ve Sermaye Şartı


Yeni yasa ile birlikte kripto varlık hizmet sağlayıcılarına sermaye şartı getirildi. Bu düzenleme ile hem yatırımcıların korunması hedefleniyor hem de hizmet sağlayıcı firmalara yönelik bir dizi yaptırım uygulanacak. Kripto para kullanıcıları ile ilişkilerin nasıl kurulacağı ve kimlik tespitinin nasıl yapılacağı da bu yasa ile düzenlenmiş durumda.

Yasaya göre, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetleri için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) izin alınacak. Ayrıca, kripto varlıkların ihracı, satışı ve dağıtımı için de SPK yetkilendirildi. Tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak.

Piyasa Dolandırıcılığına Ağır Para Cezaları


Yeni düzenlemelerle piyasa dolandırıcılığı ve piyasa bozucu eylemler ile bilgi suistimalinin cezaları da belirlenmiş durumda. Piyasa bozucu eylemlere 246 bin liradan 6 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Türkiye’de 12 Milyon Kripto Hesabı Var


Sermaye piyasalarında 12 milyon kişinin kripto hesap bakiyeleri bulunuyor. Bu yasa ile belirlenen koşulları taşıyan platformlar yetkilendirilecek ve bankaların da saklama lisansı alması gerekecek.

Gri Listeden Çıkmak İçin Önemli Bir Adım


Ekonomide yeni bir döneme giren Türkiye, uzun zamandır gri listeden çıkmak için adımlar atıyordu. Kripto yasası da Türkiye’nin gri listeden çıkarılması için oldukça önemli bir adım olarak görülüyor.

Yasanın Öne Çıkan Maddeleri


Sermaye Piyasası Kurulu Yetkisi: Kripto varlıkların sermaye piyasası aracı olarak ihraç edilebilmesi konusunda SPK yetkili olacak.
Teknolojik Altyapı Gereklilikleri: Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluşları ve/veya faaliyete başlamaları için TÜBİTAK'ın belirleyeceği kriterlere uygun bilgi sistemleri ve teknolojik altyapıya sahip olmaları gerekecek.
Bankalara Düzenlemeler: Kripto varlıklarla ilgili bankalara yükümlülük getirecek düzenlemelerde BDDK'nın görüşü alınacak.
Yatırımcı Tazmini: Kripto varlıklar yatırımcı tazmin hükümlerine tabi olmayacak.
Bağımsız Denetim: Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali ve bilgi sistemleri denetimi, SPK tarafından ilan edilen bağımsız denetim kuruluşları tarafından yapılacak.


Ağır Hapis ve Para Cezaları


Faaliyet Durdurma Yetkisi: Kurul, düzenlemede öngörülen hallerde doğrudan kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetlerini geçici olarak durdurma yetkisine sahip olacak.
İzinsiz Faaliyetlere Ceza: İzinsiz olarak kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet gösterdiği tespit edilen kişiler ve yetkililer, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası alacak.
Zimmet Suçu: Zimmet suçu işleyen kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları, 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.


Platformlardan Gelir Vergisi


Gelir Vergisi: Her yıl, kripto platformlarının bir önceki yılki faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin %1'i SPK'ya, %1'i ise TÜBİTAK bütçesine ilgili yılın Mayıs ayı sonuna kadar ödenecek ve gelir olarak kaydedilecek.
Yurt Dışı Kripto Hizmet Sağlayıcılarına Düzenleme
Faaliyet Sonlandırma: Yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcıları, Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üç ay içinde sonlandırmak zorunda olacak.




Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Darıca'da 3 Katlı Binada Yangın

Darıca'da 3 Katlı Binada Yangın