weather
30°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AÇIK
30°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Kamu Harcalamalarına Yapay Zeka ile Yön Verilecek

Kamu Harcalamalarına Yapay Zeka ile Yön Verilecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tasarruf tedbirleri kapsamında yeni bir döneme girildiğini duyurdu. Şimşek, kamu harcamalarında yapay zeka kullanımının başlayacağını belirterek, bu sayede bürokratik işlemlerin azaltılması ve kaynakların daha etkili, ekonomik ve verimli kullanılması hedefleniyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tasarruf tedbirleri kapsamında yeni bir döneme girildiğini duyurdu. Şimşek, kamu harcamalarında yapay zeka kullanımının başlayacağını belirterek, bu sayede bürokratik işlemlerin azaltılması ve kaynakların daha etkili, ekonomik ve verimli kullanılması hedefleniyor.

Şimşek, kamu tasarruf genelgesine dayanarak alınacak tedbirlerin gerekliliğine dikkat çekti. Özellikle yapay zekanın kamu harcamalarında tasarruf sağlama konusunda büyük katkı sunacağını vurguladı. Milli Güvenlik Kurulu'nun son toplantısında da yapay zeka konusunun ele alındığını ve Türkiye'nin bu alanda ileri yetenekler geliştirmesinin önemine işaret edildiğini ifade etti.

Bakanlık kaynaklarının daha verimli kullanılacağını ve gereksiz harcamaların önleneceğini sık sık vurgulayan Şimşek, "Hizmet kalitesini artırmak için muhasebe hizmetlerinin modern bilişim teknolojileri kullanılarak merkezden yürütülmesi iş süreçlerini hızlandıracaktır. Teknoloji ile kamuyu küçültürken hizmet kalitesinden ödün verilmeyeceğini tekrar vurguluyorum." dedi.

Verimsiz Harcamalar Tasfiye Edilecek

Şimşek, Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kapsamında bakanlıkta titizlikle planlanan tedbirlerin uygulanmaya başlandığını ve kamu mali yönetiminde dijital uygulamaların yaygınlaştırılarak muhasebe ve harcama sistemlerinin bilişim altyapısının güçlendirildiğini açıkladı. "Erken uyarı sistemiyle kamu harcamalarında verimlilik, kalite, hız ve tasarruf sağlamak amacıyla Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi'ni hayata geçireceğiz," diye ekledi.

Bu projeyle, yapay zeka ile karar verme ve politika geliştirme süreçlerinin etkinliği artırılacak, verimsiz harcama alanları tasfiye edilecek ve yeni harcama alanları sınırlandırılacak. Kamu harcamalarında verimlilik artırılacak. Yapay zeka destekli risk odaklı mali denetim altyapısı oluşturularak iç ve dış denetim faaliyetlerinin etkinliğine katkı sağlanacak.

Yapay Zeka Teknolojisinden Yararlanılacak

Projede, Türkiye'nin bu alandaki en önemli kurumlarından TÜBİTAK BİLGEM'in teknoloji paydaşı olduğunu belirten Şimşek, "Yapay zeka, Muhasebat Genel Müdürlüğü'ne bağlı muhasebe, ödeme, emanet, tahsilat, mali istatistik, harcama, maaş ve taşınır gibi platformlarda geliştirilecek kullanım senaryoları kapsamındaki veriler üzerinde veri analizi ve yapay zeka yöntemlerini kullanacak." dedi.

İki Ay İçinde Devreye Alınması Planlanıyor

İki ay içinde ön hazırlık çalışmalarını sonlandırıp, 12 ay gibi kısa bir süre sonunda harcama ve ödemeleri yapay zeka destekli yapmayı hedeflediklerini belirten Şimşek, "Ülkemizin kamu harcamalarına nitelik olarak büyük değer kazandıracak yapay zeka projesi, Tasarruf Tedbirleri Genelgesi'ni somut bir projeyle destekleyerek ülkemiz ekonomisine katma değer sağlayacak." şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Başkanlar Arasında Gerilim: Galatasaray-Fenerbahçe Çekişmesi

Başkanlar Arasında Gerilim: Galatasaray-Fenerbahçe Çekişmesi