Türkiye'de gıda etiketlemesi ve tüketici bilgilendirmesi alanında önemli bir düzenleme hayata geçirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni düzenlemeyle, gıda etiketlerinde yanıltıcı bilgi ve görsel kullanımına sıkı sınırlamalar getirildi.
YASAKLAR ŞÖYLE SIRALANIYOR
Artık, bir gıda ürününde esas gıda bileşeni yerine aroma verici kullanıldığında, bu aromayı temsil eden gerçek gıda görsellerinin etiketlerde kullanılması yasaklanacak. Gıda ürünlerinin isimleri, tüketicilerin rafda ilk bakışta görebileceği şekilde, belirgin ve anlaşılır bir biçimde etiketlerde yer alacak. Yanıltıcı olabilecek görsellerin kullanımı engellenecek.
Yönetmelik, tüketicilerin farklı ürünleri birbirine karıştırmasını önlemek amacıyla, benzer ürünlerde almaya teşvik edici ifadelerin kullanımını da yasaklıyor. Örneğin, bitkisel margarin ürünlerinde "şu ürünün lezzeti, şu ürünün keyfi gibi satın almaya teşvik edecek çeldirici ifadeler olmayacak.Gıda işletmecileri, bu yeni düzenlemelere uyum sağlamak için 31 Aralık 2026'ya kadar süre tanındı. Belirtilen tarihten sonra, yönetmeliğe uygun olmayan ürünler piyasada satılamayacak. Bu düzenleme, tüketicilerin daha şeffaf bilgilendirilmesini sağlayarak, sağlıklı ve bilinçli tercihler yapmalarına olanak tanıyacak.