Orta Vadeli Program'ın dikkat çeken başlıklarından biri, sosyal güvenlik sisteminin değişeceği haberiyle geldi. Programa göre, 2024 yılında sosyal güvenlik sisteminde önemli değişiklikler yapılacak. Bu değişikliklerin ilk ayağı ise emeklilik sistemi olacak. Yeni sistem, emekli aylıklarının ödenen primlerle orantılı olarak belirlenmesi esasına dayanacak.
Önümüzdeki üç yılın yol haritasını çizen Orta Vadeli Program, sosyal güvenlik sistemi için de önemli reformları içeriyor. Sosyal güvenlik sistemi, bu program kapsamında yeniden gözden geçirilip değiştirilecek ve gelecek yıl bu konuda önemli yasa değişiklikleri yapılması planlanıyor.
Sosyal güvenlik sistemi değişikliği, emeklilik sisteminin temelde yeniden yapılandırılmasını içeriyor. Programda öne çıkan konular arasında, bireylerin sosyal güvenlik sisteminde daha uzun süre aktif kalması ve çalışma hayatlarını uzatmaları hedefleniyor. Bu yeni sistemin, daha uzun çalışan bireyler için daha avantajlı bir emeklilik sistemi sunacağı öngörülüyor.
Orta Vadeli Program, sosyal güvenlikte "hakkaniyet" esaslı düzenlemelerin yapılacağını belirtiyor. Bu, emekli aylıklarının ödenen primlere daha adil bir şekilde göre düzenlenmesi anlamına geliyor. Bu değişikliklerin ardından, tamamlayıcı emeklilik sistemi de gündeme gelecek.
Geçtiğimiz yıl çıkarılan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası, sosyal güvenlik sistemi dengelerini büyük ölçüde değiştirdi. Bu yasa ile birlikte birçok kişi emekli olma hakkı kazandı, ancak hala birçok kişi emeklilik süreçlerini sürdürüyor. EYT ile emekli olanlara SSK'da ortalama 7,797 TL, Bağ-Kur'da 5,811 TL, Emekli Sandığı'nda 12,389 TL ve tüm kurumlar için ortalama 8,733 TL emekli aylığı ödeniyor. Bu yeni değişikliklerin, sosyal güvenlik sisteminde daha fazla adil ve sürdürülebilir bir model oluşturmayı hedeflediği görülüyor.