Batı Karadeniz Bölgesi’nin önemli balıkçı limanlarından Akçakoca’da 3,5 kilogram ağırlığında kalkan yakalandı. Kalkanı gören vatandaşlar hem ağırlığına hem de fiyatına şaşırdı. Kilosu bin 200 liradan satışa sunulan kalkan, kısa sürede tezgahta ilgi odağı oldu. Öte yandan, balık çeşidinin bol olduğu tezgahlarda hamsi ile istavrit kilosu 150 TL, mezgit boyutuna göre kilosu 200 ile 350 TL, somon kilosu 200 TL, çipura ile levrek ise tanesi 140 TL’den satışa sunuldu.
KALKAN BALIĞI BESİN DEĞERİ
Kalkan balığı, düşük kalorili ve yüksek protein içeriği ile bilinen değerli bir deniz ürünüdür. Ayrıca, omega-3 yağ asitleri, vitaminler ve mineraller açısından da zengindir. İşte kalkan balığının yaklaşık besin değerleri:
Kalkan Balığı Besin Değerleri (100 gram için)
Besin | Miktar |
---|---|
Enerji | 120 kalori |
Protein | 24 gram |
Toplam yağ | 2.5 gram |
Doymuş yağ | 0.6 gram |
Tekli doymamış yağ | 0.8 gram |
Çoklu doymamış yağ | 0.7 gram |
Kolesterol | 60 mg |
Sodyum | 100 mg |
Potasyum | 435 mg |
Kalsiyum | 10 mg |
Demir | 0.6 mg |
Magnezyum | 50 mg |
Fosfor | 220 mg |
Çinko | 0.6 mg |
Bakır | 0.07 mg |
Manganez | 0.05 mg |
Selenyum | 36.5 µg |
Vitamin B12 | 2 µg |
Vitamin D | 1.2 µg |
Vitamin B6 | 0.3 mg |
Niasin | 4.8 mg |
Folat | 12 µg |
Vitamin A | 90 IU |
Omega-3 yağ asitleri | 480 mg |
Bu tablo, kalkan balığının besleyici ve sağlıklı bir seçenek olduğunu gösterir. Ancak pişirme yöntemi ve eklenen malzemeler besin değerlerini etkileyebilir, bu nedenle dikkatli olmak önemlidir.