Hazine ve Maliye Bakanlığı, değerli madenlerde sahteciliği önlemek adına Kıymetli Maden Takip Sistemi'ni (KMTS) devreye alıyor.
KMTS, kıymetli madenlerin üzerinde üretici, üretim zamanı, kökeni, ağırlığı, saflık derecesi ve seri numarası gibi bilgilerin bulunmasını zorunlu kılıyor. Bu yönetmelik, yalnızca yatırım amaçlı külçeler için geçerli olup, takılar bu kapsamın dışında.
KMTS kapsamındaki güvenlik etiketi, iki farklı paketleme yöntemiyle sunulacak. 0.5-100 gram aralığındaki madenler için karton ambalaj kullanılacak, etiket kartonun arasına eklenerek yerleştirilecek. 100 gramın üzerindeki madenler içinse şeffaf, dayanıklı bir ambalaj ve ürün sertifikası tercih edilecek, bu sertifika üzerinde de güvenlik etiketi ve kod olacak.
YATIRIM AMAÇLI ALTINLAR MERCEK ALTINDA OLACAK
Bu yönetmelik, ana olarak yatırım amacıyla kullanılan 24 ayar külçe altını hedef alıyor. 22 ve 18 ayarlı işlenmiş takılar bu düzenlemenin dışında kalıyor.
Daha önce yatırım amaçlı gram altın satın alıp evlerinde veya kasalarında saklayan vatandaşlar için ise herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Bu altınların kaynağı ve standartları belirsiz olduğu için KMTS'ye kaydedilmeyecek; ancak bu, altınlarının değerinin düşeceği anlamına gelmiyor. Vatandaşlar, altınlarını kuyumculara satabilecekler.
KMTS'nin asıl hedefi, yatırım amaçlı 24 ayar altınlardaki sahteciliği ortadan kaldırmak. Bu sistemle, sadece lisanslı rafinerilere kıymetli maden üretme izni veriliyor. Bu rafineriler, ürettikleri altınlara Darphane koduyla birlikte özel güvenlik etiketi eklemek zorunda. Bu sayede, rafineriler tarafından üretilen madenler güvenilir ve denetlenebilir olacak.
KMTS devreye girmeden önce üretilip satılmamış olan kıymetli madenlerin, sistem faaliyete geçtikten sonraki bir ay içinde rafineriler tarafından sisteme kaydedilmesi gerekiyor.