Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan yeni bir rapor, Afganistan'da Taliban yönetiminin cinsel taciz ve şiddet mağduru kadınları, koruma sağlama iddiasıyla hapse gönderdiğini ortaya koyuyor. BM'nin bulgularına göre, bu uygulama mağdurların zihinsel ve fiziksel sağlığına zarar veriyor ve onları daha da kırılgan bir duruma sokuyor.
KADIN SIĞINMA EVLERİ KAPATILMIŞ
Taliban yönetimi, devlete ait kadın sığınma evlerini kapatmış durumda. Afganistan, kadın haklarının en fazla baskı altında olduğu ülkelerden biri olarak görülüyor. BM Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA), ülkede kadın ve kız çocuklarının toplumsal cinsiyetleri nedeniyle yüksek düzeyde şiddete maruz kaldıklarını belirtiyor.
Taliban'ın yönetime gelmesiyle birlikte yaşanan ekonomik, mali ve insani krizler, kadınların evlerine kapatılmasını ve aile içi şiddete karşı daha kırılgan hale gelmelerini beraberinde getirdi. UNAMA'ya göre, Taliban'ın 2021'de iktidara gelmeden önce Afganistan'da bulunan 23 devlete ait kadın koruma ya da sığınma merkezi artık yok.
Taliban yetkilileri, kadınların kocaları ya da erkek aile üyeleriyle olması gerektiğini, bu nedenle sığınma evlerine gerek olmadığını ifade ediyor. Kalacak erkek akrabası olmayan veya güvenlik endişesi taşıyan kadınlar, "korunma için" hapishaneye gönderiliyor. UNAMA, bu durumun özgürlüğün rastgele alıkonulmasıyla sonuçlanacağını ve kadınların zihinsel ve fiziksel sağlıklarını olumsuz yönde etkileyeceğini vurguluyor.
BM RAPORU NE DİYOR
Afganistan'da 2001 ve 2021 yılları arasında gerçekleştirilen yasal ve siyasi reformlarla kadın haklarının ilerlemesi, Taliban'ın 2021'de yeniden iktidara gelmesiyle neredeyse tamamen ortadan kalktı. Taliban hükümeti, kadınlara çalışma ve eğitim hakkı verme gibi önceki vaatlerinden döndü. Kız çocuklarının sadece ilkokula gitmesine izin verilirken, genç kızların ve kadınların okula ve üniversite sınıflarına girmeleri yasaklandı. Kadınların parklara, spor salonlarına ve havuzlara girmelerine izin verilmiyor ve 72 km'den fazla yolculuk yapacaklarsa bir erkek akrabanın eşlik etmesi gerekiyor.