weather
18°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
KAPALI
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Dünya Demir Kubbe Aşıldı! İsrail'in Hava Savunması Nasıl Devre Dışı Kaldı?

Demir Kubbe Aşıldı! İsrail'in Hava Savunması Nasıl Devre Dışı Kaldı?

Hizbullah, İsrail'in Demir Kubbe hava savunma sistemini alçaktan uçan bir drone ile aşarak Golani askeri üssüne saldırı düzenledi.

Demir Kubbe Aşıldı! İsrail'in Hava Savunması Nasıl Devre Dışı Kaldı?
Okunma Süresi: 2 dk

İsrail’in Demir Kubbe hava savunma sistemi, yıllardır ülkeyi dış tehditlere karşı koruyan en güçlü kalkanlardan biri olarak biliniyor. Hizbullah tarafından gerçekleştirilen son drone saldırısı, bu sistemin zayıf noktalarını gün yüzüne çıkardı. İsrail ordusu, özellikle bu saldırının nasıl gerçekleştiğini ve savunma sistemlerinin neden devreye girmediğini araştırıyor. Peki, milyarlarca dolarlık Demir Kubbe sistemi nasıl aşılabildi?

İsrail’in Üç Katmanlı Savunma Sistemi Vardı

İsrail’in hava savunma stratejisi üç ana katmandan oluşuyor. Uzun menzilli tehditler için kullanılan Arrow 2 ve 3 füzeleri, 2000 kilometreyi aşan menzillerdeki tehditleri durdurmayı amaçlıyor. Orta menzilli tehditler, ABD ile ortak üretilen “Davut’un Sapanı” sistemiyle engelleniyor. En bilinen savunma katmanı ise, kısa menzilli tehditlere karşı devreye giren Demir Kubbe. 70 kilometrelik bir alanda etkili olan bu sistem, yüzde 90 etkinlik oranına sahip. Sistemin etkin olabilmesi için gelen tehditlerin öncelikle tespit edilmesi gerekiyor.

Demir Kubbe’nin Zayıflıkları 

Hizbullah’ın saldırısı, sistemin zayıf noktalarını gün yüzüne çıkardı. Demir Kubbe, özellikle kısa menzilli roketler ve havan topları gibi tehditlere karşı etkili olsa da, düşük irtifada ve yüksek hızda hareket eden drone’lar karşısında zorluklar yaşayabiliyor. Askeri uzmanlara göre, sistem, birden fazla saldırı unsuru ile karşı karşıya kaldığında aşırı yüklenerek etkisiz hale getirilebilir.

Hizbullah’ın Taktiksel Hamlesi Başarılı Oldu!

Hizbullah, saldırı öncesinde İsrail’in Golan Tepeleri'ne yönelik çok sayıda roket fırlattı. Bu roket saldırıları, İsrail’in savunma sistemlerini meşgul ederken, eş zamanlı olarak düşük irtifadan gelen drone’lar da devreye girdi. Askeri kaynaklar, deniz üzerinden gelen bir kamikaze drone’un İsrail tarafından imha edildiğini, ancak askeri üssü vuran drone’un alçaktan uçtuğu ve bu nedenle tespit edilemediğini belirtiyor.

Mirsad 1 Drone'u ile Saldırı Yapıldı

İsrail basını, saldırıda Hizbullah’ın 20 yıldan fazla süredir kullandığı Mirsad 1 drone’unun kullanıldığını yazdı. Bu drone, uzaktan kumanda ile yönetilen, 50 kilogram patlayıcı taşıyabilen ve saatte 370 kilometre hıza ulaşabilen bir insansız hava aracı. Mirsad 1, Hizbullah tarafından daha önce de kullanılmış, fakat bu saldırıda alçak irtifa ve şaşırtma taktikleriyle hava savunmasını atlatmayı başarmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
15 Ekim 2024 Kocaeli Elektrik Kesintileri! Güncel SEDAŞ Elektrik Kesintisi

15 Ekim 2024 Kocaeli Elektrik Kesintileri! Güncel SEDAŞ Elektrik Kesintisi