Çin'in kıyı şehirlerinde yaşayan milyonlarca insanın gelecek yüzyıl içinde su altında kalma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Nature dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, Çin'in 82 şehrinde yapılan uydu analizleri sonucunda, 2015-2022 yılları arasında zeminde önemli değişiklikler tespit edildiğini ortaya koydu. Araştırmalar, özellikle yeraltı su kaynaklarının aşırı kullanımı nedeniyle zeminde meydana gelen çökmelerin bu duruma yol açtığını gösteriyor.
100 Yıl İçinde Çin Tamamen Batabilir
Çalışma, bu çökmelerin Çin'in kıyı bölgelerinde su baskınları riskini artırdığını ve 2120 yılına kadar bu bölgelerde yaşayan milyonlarca insanın evlerini terk etmek zorunda kalabileceğini öngörüyor. Çin haritasının yaklaşık yüzde 16'sının her yıl 10 milimetre hızla, yüzde 45'inin ise yılda 3 milimetre düzeyinde battığı belirlendi.
Ayrıca, başkent Pekin dahil birçok bölge bu sorundan etkileniyor. Hong Kong Üniversitesi'nden Jeodezist Ding Xiaoli, zemin çökmelerinin dünya genelinde yaşanan yaygın bir sorun olduğunu ve benzer şekilde Endonezya'nın başkenti Cakarta'nın da sular altında kalmaya başladığını ifade etti. Bu durum, kıyı şehirlerinin gelecekteki planlamalarında büyük değişiklikler yapılmasını gerektirecek bir sorun olarak öne çıkıyor.