İtalya'nın güney açıklarında yaşanan faciada düzensiz göçmenleri taşıyan bir tekne alabora oldu. Olayda en az 50 kişi kaybolurken, başka bir teknede 10 göçmenin cansız bedenleri bulundu.
Akdeniz'de, İtalya'nın güneyindeki Kalabriya bölgesinin 100 mil açığında, düzensiz göçmenleri taşıyan bir teknenin alabora olması sonucu büyük bir insanlık dramı yaşandı. İtalyan Rainews24 kanalının haberine göre, yük gemisinde bulunan kişiler 12 göçmeni kurtararak İtalya Sahil Güvenlik ekiplerine teslim etti. Ancak teknedeki en az 50 kişinin kayıp olduğu bildirildi. Kayıp kişiler için bölgede geniş çaplı arama kurtarma çalışmaları başlatıldı.
Cansız Bedenler Bulundu
Orta Akdeniz'de, Lampedusa Adası açıklarında bir başka teknede 10 düzensiz göçmenin cansız bedenleri bulundu. Teknede toplamda 61 kişi olduğu, bunlardan 51'inin sivil toplum kuruluşuna ait bir gemidekiler tarafından kurtarıldığı, 10 kişinin ise yolculuk sırasında egzoz gazından zehirlenerek hayatını kaybetmiş olabileceği belirtildi.
Uluslararası Göç Örgütünün (IOM) verilerine göre, 2024 yılının başından 17 Haziran'a kadar Orta Akdeniz'de 749 düzensiz göçmen denizde kayboldu. İtalya İçişleri Bakanlığı, 1 Ocak-17 Haziran döneminde denizi aşarak ülkeye gelen düzensiz göçmenlerin sayısının 23 bin 725 olduğunu bildirdi. Geçen yılın aynı döneminde ise bu sayı 55 bin 902 olarak kaydedilmişti.
Göçmen Kurtarma Çalışmaları ve Yaşanan Zorluklar
Orta Akdeniz güzergahı, İtalya, Malta, Libya ve Tunus arasında yoğun göç hareketliliğine sahne oluyor. Kuzey Afrika kıyılarından denize açılan göçmenler, Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşları (STK) tarafından kurtarılıyor. Ancak, Avrupa Birliği (AB) üyesi devletlerin güvenli liman sağlamaması nedeniyle STK'ler zaman zaman kurtardıkları göçmenleri tahliye etmekte güçlük çekiyor. İtalya'daki son yasal düzenlemeler de STK'lerin faaliyetlerini zorlaştırıyor.Akdeniz'i geçmeye çalışan göçmenler, genellikle Lampedusa Adası veya Malta'ya ulaşmaya çalışıyor. Ancak, teknelerin alabora olması, aşırı kalabalık, susuzluk, havasızlık ve egzoz gazından zehirlenme gibi sebeplerle her yıl çok sayıda göçmen hayatını kaybediyor.Bu facia, Akdeniz'de göçmen krizinin ne denli ciddi ve acil bir sorun olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Avrupa ve dünya genelinde daha etkili çözümler bulunması gerektiği ortada.
Kaynak: Rainews24