Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu, İstanbul Barosu Başkanlığı görevine 2024 yılında seçildi. Türk hukukunun önemli isimlerinden biri olan Kaboğlu, anayasa hukuku ve insan hakları alanındaki çalışmalarıyla tanınıyor.
İbrahim Özden Kaboğlu Kimdir?
1950 yılında Artvin Borçka’da doğan İbrahim Özden Kaboğlu, 1974 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Limoges Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nde tamamlayan Kaboğlu, 1987 yılında doçent, 1994 yılında ise profesör unvanını almıştır. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmüş ve insan hakları alanında önemli akademik çalışmalar yapmıştır.
İstanbul Barosu Başkanlığı Görevine Seçilmesi
2024 yılı Ekim ayında yapılan seçimlerde İstanbul Barosu Başkanı seçilen Kaboğlu, “Değişim İçin Avukatlar” grubunun adayı olarak 7.197 oy almıştır. İstanbul Barosu’nun 34. başkanı olan Kaboğlu, meslektaşlarına hukukun üstünlüğü, insan hakları ve mesleki gelişim konularında liderlik etmeyi hedeflemektedir. Bu görev, onun geniş hukuk bilgisi ve birikimini baro çalışmalarında daha etkin bir şekilde kullanmasına olanak tanımaktadır.
Akademik ve Politik Kariyerindeki Dönüm Noktaları
Prof. Dr. Kaboğlu, akademik kariyerinin yanı sıra siyasette de aktif bir isimdir. 2018 Türkiye genel seçimlerinde CHP İstanbul milletvekili olarak görev yapmıştır. Ancak, 2023 seçimlerinde aday listesine girememiştir. Akademik hayatında anayasa hukuku ve insan hakları üzerine birçok kitap yazan Kaboğlu, 2003 yılında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanlığı görevini üstlenmiştir.
Uluslararası Ödüller ve Başarıları
Kaboğlu, insan hakları alanındaki çalışmaları nedeniyle Fransa’nın en prestijli ödüllerinden biri olan Légion d’Honneur nişanı ile 2022 yılında onurlandırılmıştır. Bu ödül, onun uluslararası alandaki saygınlığını artırmış ve Türk hukukunun dünyadaki temsilcisi olarak görülmesini sağlamıştır.
Anayasa Konusundaki Görüşleri ve Tartışmalar
2024 yılında İstanbul Barosu Başkanı olarak yaptığı açıklamalarda, anayasa değişikliği konusundaki cesur görüşlerini dile getiren Kaboğlu, anayasanın ilk 4 maddesi üzerinde olumlu değişiklikler yapılabileceğini belirtmiştir. Bu ifadeler, kamuoyunda geniş yankı uyandırmış ve anayasa hukuku üzerine yeni tartışmalar başlatmıştır.