20 Şubat 2015 tarihinde Ege Üniversitesi'nde öğrenciler arasında planlandığı iddia edilen bir arbedede hayatını kaybeden Fırat Yılmaz Çakıroğlu, vefatından tam 9 yıl sonra bile mezarı başında hala anılıyor.
Çakıroğlu'nu anmaya devam eden isimlerden biri de Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak oldu. Bak, X hesabından yaptığı paylaşımda:
"Ege Üniversitesi'nde hain terör örgütü üyelerinin saldırısı sonucu şehit olan kardeşimiz Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nu şehadetinin 9. yılında rahmetle yâd ediyorum."
ifadeleri kullandı.
Fırat Çakıroğlu Nasıl Vefat Etti?
20 Şubat 2015 yılında Ege Üniversitesi'nde öğrencilerin arasında çıkan kavgada, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4. sınıf öğrencisi olan Fırat Yılmaz Çakıroğlu olay yerinde hayatını kaybetmişti. Çakıroğlu ile beraber 7 kişi yaralanarak gözaltına alınan Sosyoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisi Nurullah S. tutuklanmış ve 7 zanlı adli kontrol şartıyla serbest kalmıştı.
Nurullah S. ''kasten adam öldürme'' ve ''devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma'' suçlarından ayrı olarak ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılmıştı.
Fırat Çakıroğlu Kimdir?
Fırat Çakıroğlu, 1 Ocak 1991'de Konya'da doğmuştur. Fuat Mahir ve Özlem Çakıroğlu çiftinin hayatlarına kattığı tek evlat olan Fırat, çocukluk yıllarını öğretmen olan annesinin mesleği dolayısıyla Diyarbakır'da geçirdi. Eğitim hayatına burada başlayan genç, ardından akademik yolculuğunu Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde sürdürdü. Üniversitenin dördüncü sınıfında eğitimine devam ederken, aynı zamanda formasyon dersleri alarak gelecekteki mesleki yönünü şekillendiriyordu. Fırat, akademik başarılarının yanı sıra Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu olarak da aktif bir öğrenci hayatı sürdürmekteydi.
Fırat'ın genç yaşta hayatının son bulması, 20 Şubat 2015 tarihinde Ege Üniversitesi'nde yaşanan ve karşıt görüşlü öğrenciler arasında çıkan bir kavganın kötü bir sonucuydu. Bu kavga, Fırat'ın bıçaklanarak yaşamını yitirmesiyle son buldu. Fırat'ın ölümü, sadece bir aileyi değil, tüm toplumu derinden sarsarken, üniversite camiasında da büyük bir üzüntüye yol açtı.
Yargılama süreci, Fırat Çakıroğlu'nun ölümünden sonra 880 gün boyunca devam etti. Bu süreç, cinayetin sanığının terör örgütü üyeliğinden 15 yıl, ayrıca kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası almasıyla sonuçlandı. Bu dava, ülkede hukukun işleyişi ve terörle mücadelenin önemine dair önemli bir örnek teşkil etti.