Yapay zeka her alanda ve bu kez yapay zekanın kansere çare olup olamayacağı konusu gündeme geldi. Çünkü insanlık ne yazık ki henüz kansere kesin çareyi bulamadı. Yapay zeka modellemeleri ile proteinlerin detaylı analizi yapılarak kansere çare bulmak mümkün olabilecek.
KANSERE KARŞI ANTİKORLAR TASARLANACAK
İlaç devi AstraZeneca, çığır açan bir hamleyle, kanserle mücadeleye yönelik antikorlar tasarlamak üzere Amerikan yapay zeka ve biyoteknoloji firması Absci (ABSI.O) ile ortaklık kurdu. Değeri 247 milyon dolar olan bu işbirliği, yapay zekanın tıp biliminde uygulanmasında ileriye doğru atılan önemli bir adıma işaret ediyor.
Ortaklık, uygulanabilir onkoloji tedavilerinin geliştirilmesinde kritik bir bileşen olan büyük ölçekli protein analizi için Absci'nin gelişmiş yapay zeka teknolojisinden yararlanmayı amaçlıyor. AstraZeneca'nın bu girişime olan bağlılığı, kanser gibi karmaşık hastalıkların ele alınmasında yenilikçi yaklaşımların artan öneminin altını çiziyor.
Bu işbirliğinin hedeflediği kanser türlerinin özellikleri henüz açıklanmadı. Ancak anlaşma, Absci için araştırma ve geliştirme finansmanının yanı sıra önemli kilometre taşı ödemelerini ve ürün satışlarından elde edilen potansiyel telif ücretlerini de içeriyor.
Absci'nin kurucusu ve CEO'su Sean McClain, mühendislik ilkelerinin ilaç keşfine uygulanmasının potansiyelini vurguladı. Üretken yapay zekanın kolaylaştırdığı bu yaklaşım; güvenlik, üretilebilirlik ve diğer temel özellikleri göz önünde bulundurarak en uygun ilaçları tasarlamaya odaklanıyor.