weather
8°
Instagram
Facebook
X
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Bilim Haberleri Mars'ın Ekvator Bölgesinde Keşfedilen Devasa Buz Kuşağı

Mars'ın Ekvator Bölgesinde Keşfedilen Devasa Buz Kuşağı

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Mars'ın Ekvator Bölgesinde Keşfedilen Devasa Buz Kuşağı
Okunma Süresi: 2 dk

Bilim dünyasından heyecan verici bir haber geldi: Mars'ın ekvator bölgesinde, 3,7 kilometre kalınlığında devasa bir  buzun varlığı tespit edildi. Bu keşif, Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Mars Express misyonu tarafından yapıldı ve Kızıl Gezegen'in yüzeyini 1,5 ila 2,7 metre derinliğinde bir okyanusla kaplayabilecek kadar su içerdiği sonucuna varıldı.

MARS'TA BUZ KÜTLELERİ 

Bu buz kuşağı, Mars'ın ekvatoruna yakın bir konumda bulunuyor ve yüzeyi, sertleşmiş volkanik kül ve kuru tozun bir "kabuğu" ile kaplı. Ancak, bu buzun kristal berraklığında olmadığı, yoğun bir şekilde tozla kirlendiği belirtiliyor. Bu durum, gelecekteki insanlı Mars görevleri için buzun erişilebilirliğini artırıyor, ancak yüzeydeki kalın kabuk, buza ulaşmayı zorlaştırıyor.

Yaklaşık 15 yıl önce, Mars Express uzay sondası, Mars'ın ekvatorunda yaklaşık 5000 kilometre uzunluğunda bir yumuşak kaya yatağı keşfetti. Bu oluşum, Medusae Fossae Formation (MFF) olarak adlandırıldı ve Mars'ın tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Bilim insanları, bu oluşumun, gezegenin atmosferine büyük miktarda gaz ve su buharı püskürten volkanik patlamalarla oluştuğunu ve Mars'ın iklimini kökten değiştirdiğini düşünüyor.

Mars'ta su buzunun varlığı daha önce de tespit edilmişti. NASA'nın Phoenix misyonu 2008 yılında, iniş yerinin hemen altında toz tabakasının altında buz bulmuştu. Ayrıca, Mars'ın ekvatoruna sadece 7,3 derece güneyde bulunan Doğu Noctis Labyrinthus'ta relik buzullar keşfedildi. Bu bulgular, Mars'ın geçmişteki ikliminin ne kadar farklı olduğuna dair ipuçları sunuyor.

Bu yeni keşif, Mars'ın eksen eğiminin değişkenliğiyle ilişkilendiriliyor. Şu anda Mars'ın eksen eğimi 25 derece iken, geçmişte bu açı 10 ile 60 derece arasında değişmiş olabilir. Eksen eğiminin büyük olduğu dönemlerde, Mars'ın kutupları, ekvator bölgesinden daha fazla Güneş ışığı aldığında, ekvator bölgesinde büyük miktarda su buzu oluşmuş ve daha sonra kül ve toz tabakası altında gömülmüş olabilir.

Bu keşif, Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan bir makalede detaylandırıldı.


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Rüyada Kar Görmek

Rüyada Kar Görmek