weather
8°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Bilim Haberleri Güneş Enerjisinden Hidrojen Üretmeyi Başardılar

Güneş Enerjisinden Hidrojen Üretmeyi Başardılar

3dnews'in haberine göre Bilim insanları, güneş enerjisini kullanarak hidrojen üretimi için otonom bir tesis geliştirdi.

Güneş Enerjisinden Hidrojen Üretmeyi Başardılar
Okunma Süresi: 2 dk

Bilim insanları, güneş enerjisini kullanarak hidrojen üretimi için otonom bir tesis geliştirdi. Bu yenilikçi tesis, Fraunhofer adını taşıyan bilimsel ağın araştırmacıları tarafından oluşturuldu. 07/04/2024 tarihli bu önemli gelişme, hidrojen üretiminde devrim yaratmayı hedefliyor.Fraunhofer araştırmacıları, güneş enerjisi kullanarak sudan hidrojen çıkarmak için kompakt ve otonom bir modül sundu. Bu modül, ölçeklenebilir yapısıyla dikkat çekiyor. 100 m² alanda kurulan modüllerle yılda 30 kg hidrojen üretilebiliyor. Bu miktar, ortalama bir binek otomobile 20 bin kilometre menzil sağlıyor.

Yeni Nesil Fotoelektrokimyasal Kataliz


Alman uzmanların önerdiği bu yenilikçi teknoloji, fotoelektrokimyasal kataliz etkisini kullanıyor. Geleneksel elektrolizörlerden farklı olarak, bu modül güneş panelleri içeriyor. Güneş panelleri tarafından üretilen enerji, suyu hidrojen ve oksijene ayırma sürecini hızlandırıyor.

Modülün ana bileşeni, neredeyse sıradan cam levhalardan yapılmış bir katalizör. Bu cam levhalar, her iki yüzeyine birkaç nanometreden daha kalın olmayan, vakumlu biriktirme yöntemiyle özel olarak seçilmiş malzemelerle kaplanmış. Seçilen yarı iletken malzemeler, katalizörün verimliliğini artırmada önemli bir rol oynuyor.

Güneş ışığı cama çarptığında, kısa dalga radyasyonu dış yüzeyde emilir ve oksijen üretir. Uzun dalga radyasyonu ise içeriye nüfuz ederek iç kaplamada hidrojen üretir. Her iki gaz da ayrı bölmelerde toplanır. 50 cm²'lik bir modül çalışma yüzeyi ile 100 m² alana sahip modüllerden oluşan bir alan, her yıl 30 kg'a kadar çevre dostu hidrojen üretebilir. Bu, hidrojen yakıtlı bir araç için 15.000 ila 20.000 km'lik bir menzil sağlar; bu, Rusya'daki ortalama bir arabanın yıllık kilometresine karşılık gelir.

Fotovoltaik Katalizörlerin Geleceği


Fotovoltaik katalizörler yeni bir buluş olmasa da, geçmişte ciddi bir sorunları vardı: hızlı aşınma. Bu yeni Alman modüllerinin bu sorunu nasıl çözdüğü hakkında henüz net bir bilgi bulunmamakta.

Bu yenilikçi teknoloji, sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırarak çevre dostu çözümler sunmayı hedefliyor. Güneş enerjisiyle hidrojen üretimi, fosil yakıtların yerini alabilecek potansiyele sahip bir alternatif olarak öne çıkıyor.



Kaynak: 3dnews

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kocaeli’de Yangın Atmosferi Aydınlattı

Kocaeli’de Yangın Atmosferi Aydınlattı