weather
8°
Instagram
Facebook
X
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Bilim Haberleri Britanya JET Füzyon Reaktöründen Muazzam Enerji Elde Etti! İşte Ayrıntılar...

Britanya JET Füzyon Reaktöründen Muazzam Enerji Elde Etti! İşte Ayrıntılar...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Britanya JET Füzyon Reaktöründen Muazzam Enerji Elde Etti! İşte Ayrıntılar...
Okunma Süresi: 2 dk

Britanya'nın Oxford şehrinde bulunan Avrupa'nın ortak termonükleer reaktörü Joint European Torus (JET), füzyon reaksiyonlarından elde edilen enerji miktarında yeni bir dünya rekoru kırdı. Rekor, 6 saniye süren bir çalışma periyodunda 69,26 megajoule'lik termal enerji üretimiyle gerçekleşti. Bu başarı, JET'in ITER projesinin küçük bir öncüsü olması nedeniyle, ITER'in başarısına dair umutları artırdı.

JET Avrupa Ülkelerinin Ortaklığınn Bir Ürünü

Christopher Roux (CEA-IRFM)/EUROfusion tarafından sağlanan bir fotoğrafta, bir termonükleer reaktörün iç kısmı gösteriliyor. JET, 40 yıl önce Avrupa'nın birçok ülkesinin işbirliğiyle kuruldu ve Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasıyla 2021 Ekim'inde UKAEA'nın mülkiyetine geçti. Yaklaşık iki ay önce faaliyetlerini durduran JET, yakında sökülecek. Faaliyet süresi boyunca, 100.000'den fazla füzyon reaksiyonu darbesi başlatıldı.

JET, gelecekteki ITER projesi ve Avrupa'nın ilk füzyon enerji santrali DEMO gibi, döteryum-trityum karışımını yakıt olarak kullanıyor. Bu, JET'te yapılan tüm reaksiyonların ve plazmanın kontrol yöntemlerinin, ölçek farklılıkları göz önünde bulundurularak ITER'de de benzer şekilde gerçekleşeceği anlamına geliyor. Bilim insanları, JET deneyiminden yararlanarak, ITER'in ilk plazmasından itibaren stabil bir şekilde çalışmasını sağlayacak şekilde, konteyner duvarlarına zarar vermeden düzgün bir plazma kenarı oluşturmayı başardılar.

JET'in sınırlarına ulaştığı belirtiliyor. Plazma, süper iletken mıknatıslar içerecek olan ITER'in aksine, bakır tel sargılı sıradan elektromıknatıslarla tutuluyor ve büyük enerjilerle çalışamıyor. Veda deneyinde, 0,21 mg döteryum-trityum yakıtı 6 saniyede yakılarak plazma 150 milyon °C'ye ısıtıldı ve tek bir seansta rekor bir enerji miktarı üretildi. Bu, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'nın NIF kurulumundan 20 kat daha fazla enerji üretimi anlamına geliyor.

Ancak, JET deneyinin kendi kendine yeten bir termonükleer reaksiyona ulaşmadığı, harcanan enerjinin elde edilenden çok daha fazla olduğu belirtilmelidir. Bu durumda, Amerikalılar bazı çekincelere rağmen önde geliyor. Kontrollü termonükleer füzyon bilimi, insan yapımı bir güneş yaratma ve sınırsız temiz enerji kaynağı sağlama hedefine doğru yavaş fakat emin adımlarla ilerliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
SpaceX Kapsülünün Dönüşü Merakla Bekleniyor

SpaceX Kapsülünün Dönüşü Merakla Bekleniyor