weather
8°
Instagram
Facebook
X
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Bilim Haberleri Atmosfer Basıncının Gücü Santimetre Kare Başına 500 Kg

Atmosfer Basıncının Gücü Santimetre Kare Başına 500 Kg

Bilim insanları atmosfer basıncının gücünün farkında değiller. Santimetre kare başına 500 kg güç, boşu boşuna kullanılmadan duruyor. Vakum oluşturarak bu güç çok kolay tasarımlarla enerji üretiminde kullanılabilir. Barajlara ve nükleer santrallere hiç gerek kalmadan sadece bu atmosferik basıncı kullanarak elektrik üretilebilir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Atmosfer Basıncının Gücü Santimetre Kare Başına 500 Kg
Okunma Süresi: 2 dk

Atmosfer Basıncının Gücü 1654 Yılında Otto Guericke tarafından keşfedildi. O bir deney gerçekleştirdi ve bu deneyin adı 2 yarım küre deneyiydi. İki tane yarım küreyi birleştirdi ve içlerindeki havayı çekti. Ardından oluşan vakum, bu iki yarım küreyi ayırmayı zorlaştırdı.
Otto von Guericke, Alman bilim insanı ve mucit, vakum fiziğinin kurucusudur. En ünlü deneyi, "Magdeburg yarım küreleri" deneyidir. Bu deneyde, Guericke iki metal yarımküreyi içi boş hale getirip birbirine sıkıca yerleştirdi ve içlerindeki havayı vakum pompasıyla çekti. Dışarıdan bastıran hava basıncı, içerideki düşük basıncı aşarak yarımküreleri bir arada tuttu. Guericke, bu yarımküreleri ayırmak için on altı at kullanarak, dışarıdaki hava basıncının gücünü gösterdi. Atlar, bütün güçleriyle çekmelerine rağmen, yarımküreleri ayırmakta zorlandılar. Bu deney, atmosfer basıncının gücünü ve önemini gözler önüne serdi.

BİLİM İNSANLARI ATMOSFERİK BASINCIN GÜCÜNÜ HALA FARK EDEMİYOR. BU GÜÇ TAMAMEN BEDAVADIR VE BU GÜÇLE ELEKTRİK ÜRETİMİ ÇOK VERİMLİ OLACAKTIR

Atmosfer basıncının gücü 1 santimetre kare başına 500 kilogramdır. Evet yanlış okumadınız. Bu güç bu kadar muazzamdır. Şimdi bu gücü yeryüzünde kullanabilmenin tek yolu vakum oluşturabilmektir. Otto von Guericke deneyinde içindeki hava boşaltılmış sıfır basınçlı (kazan içi basınç) küreleri ayırmak için 16 tane AT kullandı ve 8 tanesini sağa 8 tanesini sola bağlayarak bu küreleri ayırmaya çalıştı. Fakat bu atlar ters yönlerde hareket etmeyi ve küreleri ayırmayı başaramadı. Çünkü iç basınç sıfır iken dış hava basıcı küreler üzerinde, cm kare başına 500 kg basınç uyguluyordu.

yazan MAKALİST

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Işığın Bükülmesi ve Uzay-Zamanın Doğası

Işığın Bükülmesi ve Uzay-Zamanın Doğası