weather
8°
Instagram
Facebook
X
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
HAFİF YAĞMUR
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Asayiş Uzman Uyardı: 'Marmara İçin Yıkıcı Deprem Kapıda, Yüksek Can Kaybı Riski Var'

Uzman Uyardı: 'Marmara İçin Yıkıcı Deprem Kapıda, Yüksek Can Kaybı Riski Var'

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Uzman Uyardı: 'Marmara İçin Yıkıcı Deprem Kapıda, Yüksek Can Kaybı Riski Var'
Okunma Süresi: 2 dk

Japonya'dan gelen sismoloji uzmanı Yoshinori Moriwaki'nin Adıyaman'da verdiği seminere ilişkin bilgilendirici bir toplantı düzenlendi. Moriwaki, özellikle Marmara Bölgesi için ciddi bir deprem riskinin altını çizdi ve böyle bir felaketin meydana gelmesi durumunda ağır can kayıplarının yaşanabileceğine dikkat çekti.

Toplantıda, Japon uzmanın Marmara Bölgesi'nde olası bir depremin büyüklüğünün 7.9 veya daha yüksek olabileceğini dile getirdiği aktarıldı. Doğu Anadolu Fay Hattı'ndaki hareketlilikten ve Elazığ depremi sonrasında Kahramanmaraş ve Adıyaman başta olmak üzere bölgede yaşanan sarsıntılardan bahseden Moriwaki, bu yerlerde 7.7 ve 7.6 şiddetinde depremler yaşandığını ve artçı sarsıntıların yaklaşık iki yıl sürebileceğini ifade etti. Ancak, aynı şiddette bir depremin tekrarlanmasını beklemiyor.

Moriwaki, Türkiye'nin deprem potansiyeli konusunda Japonya'ya benzer özellikler taşıdığını ve biriken enerjinin henüz tam olarak boşalmadığını belirtti. Bu nedenle depremlerin devam edebileceğini ve her zaman hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. Özellikle İzmir'den sonra deniz altındaki fay hatları kırıldığında Marmara Bölgesi'nde 7.7'den 7.9'a varabilecek büyüklükte depremler meydana gelebileceğini söyledi.

İnşaat standartlarına da değinen Moriwaki, deprem öncesi zemin iyileştirmelerinin önemine ve sağlam temeller üzerine bina inşa edilmesi gerektiğine işaret etti. Hatay'da bazı yeni binaların çökmesinin zeminin iyileştirilmeden inşaat yapılmasından kaynaklandığını belirtti ve zeminin kötü olması durumunda uygulanması gereken mühendislik çözümlerinden bahsetti. Türkiye'deki izinsiz binaların yaygınlığına da dikkat çeken uzman, bunun potansiyel riskleri artırdığını sözlerine ekledi.

Moriwaki, 6 Şubat depremi ile sarsılan bölgelerde büyük bir deprem beklentisi içinde olmadıklarını ancak Marmara Bölgesi için yoğun bir nüfusun yaşadığı göz önünde bulundurularak ciddi hazırlıklar yapılması gerektiğini ve bu bölgede olabilecek büyük bir depremin can kayıplarını artırabileceğini dile getirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Akik Taşı Renklerine Göre Faydaları

Akik Taşı Renklerine Göre Faydaları