Yakın zamanda Pekin'de düzenlenen ve Arap ve İslam ülkelerinden temsilcilerin katıldığı bir diplomatik toplantı, devam eden İsrail-Filistin çatışmasına odaklandı ve özellikle Gazze'deki duruma odaklandı. Toplantıya Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Endonezya, Filistin başta olmak üzere çeşitli ülkelerin dışişleri bakanları ve İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri katıldı. Onların toplu çağrısı Gazze'de derhal ateşkes yapılması yönündeydi ve buradaki insani krizin acilen ele alınması gerektiğinin altını çizdi.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Gazze'de daha fazla insani felaketin yaşanmaması için uluslararası toplumun hızlı ve güvenilir önlemler alması gerektiğini vurguladı. Çin'in Filistin sorununa kapsamlı, adil ve kalıcı bir çözüm bulmak için Arap ve İslam dünyasıyla işbirliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Wang Yi ayrıca Çin'in Filistin halkının meşru ulusal haklarına ve çıkarlarına güçlü desteğini yineledi.
Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki, Gazze'deki temel hizmetlerin kesilmesi ve insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek İsrail'i Filistin halkını yok etme niyetinde olmakla suçladı. Gazze kuşatmasının Ekim ayında değil, 18 yıl önce İsrail'in Gazze'yi "dünyanın en büyük açık hava hapishanesine" dönüştürmeyi hedeflediği dönemde başladığını belirtti.
Bütün Ülkeler İsrail'in Durması Taraftarı
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan Al Saud, Gazze'deki çatışmanın kitlesel kayıplara ve yaklaşmakta olan bir insani felakete neden olan kritik niteliğine dikkat çekti. Uluslararası topluma İsrail'in Gazze'deki hukuk ve insan hakları ihlallerini durdurma sorumluluğunu üstlenmeye çağrıda bulundu. Al Saud, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararlarını övdü ve sadece durumu gözlemlemek yerine gerilimi azaltmak ve harekete geçmek için Çin ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu ifade etti.
Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, sosyal medya paylaşımı aracılığıyla Çin gibi büyük güçlere Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere yönelik saldırıların durdurulmasında daha güçlü bir rol oynama çağrısında bulundu. Büyük ülkelerin İsrail'in mevcut saldırılarına karşı koruma sağladığına dikkat çekti.
İsrail'in Çin Büyükelçisi Irit Ben-Abba, böyle bir gelişme için zamanlamanın doğru olmadığını belirterek, görüşmelerin ateşkes ilanına yol açmayacağını umdu. Hamas tarafından rehin tutulan kişilerle ilgili tartışma arzusunu dile getirdi ve bu kişilerin koşulsuz ve derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Ben-Abba ayrıca Mısır'ın insani yardımı kolaylaştırmadaki rolü konusunda diyalog ihtiyacından da bahsetti.
Pekin'deki diplomatik çabaların bu yakınlaşması, Gazze'deki durumla ilgili artan uluslararası kaygıyı yansıtıyor ve ilgili karmaşık jeopolitik dinamiklerin ve katılımcı ulusların farklı bakış açılarının altını çiziyor.