Konaklama sektörünü düzenlemeye yönelik yeni mevzuat, Türkiye'de ev bazında turizm faaliyetlerini resmiyete kavuşturuyor. "Ev Temelli Turizm Kiralamalarının Düzenlenmesi" başlığıyla Resmi Gazete'de yer alan yasaya göre, 100 günün altındaki ev kiralamaları artık 'Turizm Amaçlı Ev Kiralamaları' kategorisinde değerlendirilecek. Bu düzenleme kapsamındaki ev sahipleri, herhangi bir kiralamaya başlamadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığından özel bir izin almak zorunda olacak.
Bakanlık, söz konusu izinleri doğrudan veya valilikler vasıtasıyla sağlayacak ve kiralanacak evlerin giriş bölümlerine, bakanlığın belirlediği özellikte plaketler konulacak. İzin ve plaketler için belirlenecek ücretler yine Bakanlık tarafından belirlenecektir. Bir apartman dairesi turizm amaçlı kiralanmak istendiğinde, dairenin bulunduğu binadaki diğer daire sahiplerinin tamamının onayı gerekecek ve bu onay Bakanlığa sunulacak.
Yeni yasa ile birlikte, izin belgesine sahip evlerin, kiralayan tarafından bizzat ya da dolaylı olarak turizm amacı dışında üçüncü kişilere kiralanması yasaklandı. Tüzel kişiler, bu tür evleri sadece kendi çalışanları için kullanabilecek.
CEZA YAĞACAK
İzin belgesi olmaksızın bu tip bir kiralama gerçekleştiren kişilere her ev için 100 bin Türk Lirası tutarında idari para cezası kesilecek. İhlal edenlere, düzenlemeye uygun hale gelmeleri için 15 gün süre verilecek, bu süre içinde uyum sağlanmazsa ceza 500 bin Türk Lirasına çıkacak ve ekstra 15 gün daha tanınacak. Eğer bu ek süre içinde de gerekli izinler alınmazsa, 1 milyon Türk Lirası tutarında bir ceza daha uygulanacak.
Üçüncü kişilere yasa dışı şekilde kiralama yapanlar, konutlarını kendi hesaplarına turizm amacıyla kiraya verenler ve izin belgesiz evlerin kiralanmasında aracılık edenler, her bir ihlal için 100 bin Türk Lirası ceza ile karşı karşıya kalacaklar.
Ayrıca, izinsiz kiralamaları online platformlarda ilan eden ve tanıtan hizmetler, Bakanlık tarafından yapılan uyarıları dikkate almadıkları takdirde, ilgili ilanları 24 saat içinde kaldırmakla yükümlü olacaklar. Bu uyarıya uymayanlar için her bir konut başına 100 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacak.