Vatandaşlar, hasarlı veya el konulan araçların hırsızlar tarafından çalınan araçlara aktarılarak piyasaya sürülmesi yoluyla bilgilerinin değiştirilmesi mağduru oluyor. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü de vatandaşlara daha hızlı hizmet verebilmek ve şikayetlerini hızlı bir şekilde çözümleyebilmek amacıyla yeni bir atölye kurdu. Türkiye'de bir ilk olan ön araç muayene çalıştayı, polis personelinin araç hırsızlığı ve resmi evrakta sahtecilik konularında daha iyi teknik bilgiyle donatılmasına olanak sağladı.
Eylül ayında faaliyetlerine başlayan atölyede araç muayenesine yönelik tüm teknolojik cihazlar bulunuyor. Kamu Güvenliği Dairesi Oto Hırsızlığı Büro Amirliği ekipleri, alanında uzman ekipler, atölyede bulunan teleskopik kamera ve beyin okuma takip cihazı sayesinde normal görülmesi zor olan şasi ve motorların numaralarını hızlıca okuyor. Yaklaşık 10 dakika süren bu işlem sayesinde araçların çalıntı mı yoksa değiştirilmiş mi olduğu hızlı bir şekilde belirleyebiliyor.
“Türkiye'de Daha Önce Hiç Uygulanmamış Bir Yöntemi Uyguladık”
Ön araç muayene çalıştayı hakkında bilgi veren Asayiş Şube Müdür Yardımcısı Kıdemli Başkomiser Şenol Mavi, şunları söyledi: “Kocaeli Asayiş Şube Müdürlüğü olarak Araç Ön Muayene Atölyesi adıyla bir çalıştay kurduk. Ülkemizde daha önce uygulanmayan bir yöntemin uygulandığı denetim. Bu tesisin amacı çalıntı veya modifiye edilmiş araçları daha hızlı incelemektir. "'Polisimiz ne yapabilir?' düşüncesiyle oluşturuldu. '" söz konusu.
Hırsızlar Korkutuldu
Atölyede teknoloji kullanılarak araçların daha detaylı incelendiğini vurgulayan Şenol Mavi, şöyle konuştu: "Atölyede cihazımız var, araç üzerinde üretilen şasi ve motor numaralarını ve diğer ekipmanları inceliyor, bağlayıp hızlı bir şekilde arıza olup olmadığını tespit etmeye çalışıyoruz. kendi sistemimizden danışılarak çalınmış veya değiştirilmiş. Buradaki en önemli amacımız bu. Aynı zamanda bu çalıştayı oluşturarak Devletimizin gözünde daha fazla teknolojik imkandan yararlanarak hızlı tespit yaptığını göstermek istiyoruz. Vatandaşların daha fazla bilgi almasını, hırsız ve suçlulara daha fazla bilgi vermesini istiyoruz." " Büyük bir sindirme sağlamak istiyoruz" dedi.
"Atölye, Kriminal Polis Laboratuvar Ssistemlerinden Daha Üst Düzeydedir"
Müfettiş Şenol Mavi, araç hırsızlığıyla mücadele eden personelin teknik donanıma sahip olduğunu vurgulayarak, atölyede bulunan cihazların personelin daha kaliteli çalışmasına olanak sağladığını vurguladı. Mavi, şunları söyledi: “Teleskop kamera çoğu yerde bulunmayan bir kamera. Motor kaputunu açtıktan sonra kamerayı içeriye asarak tüm şase ve motor numaralarının yanı sıra elle görülemeyen seri numaralarını da okuyabiliyoruz veya "Araca bağlayarak aracın tüm parçalarının o kişiye ait olup olmadığını tespit ediyoruz." Hangi şasi numarası, hangisi farklı bir şasiye ait", çalıntı olup olmadığı. Bu, şu anda ülkemizin kriminal polis laboratuvarlarında bulunan sistemlerden daha üst bir seviyedir. Bu çalıştayın Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için de çalışmalar başlatıldı. "diye ilan etti.
"Hiçbir Polis Departmanımızda Bu Sistem Yok."
Mavi, atölyedeki araç muayene süresinin yaklaşık 10 dakika sürdüğünü belirterek, şöyle konuştu: "Bir arabanın çalıntı mı, modifiye mi olduğunu, o arabanın şasi numarasında değişiklik olup olmadığını, atölyede farklı bir şasi olup olmadığını ortaya çıkarıyoruz. ". beyin. hepsi 10 dakika içinde. Kocaeli Emniyeti hariç tüm bunları 10 dakikada ortaya çıkardık. "Bu sistem yok. Araç muayene atölyesi Kocaeli Emniyet Müdürlüğü olarak bizim fikir üretip hayata geçirebildiğimiz bir projeydi. İnşallah ülkemiz geneline yayılır" dedi.
“Atölye Araba Hırsızlarının Kabusu Olacak”
Şenol Mavi, atölyenin eylül ayında faaliyete geçtiğini belirterek, şöyle konuştu: “Atölyeye 26 araç geldi. 26 tanesini tespit ettik. Elimizdeki teknoloji çok iyi. Burayı aynı zamanda eğitim atölyesi olarak da kullanıyoruz. araba hırsızlarının kabusu olacak ve "suçla mücadele eden polis arkadaşımızın daha aktif görev yapmasına olanak sağlayacak" dedi.