Bu oranla Türkler, Suriyelilerin önüne geçerek göçmenler arasında üçüncü sırada yer aldı.
Yılın ilk altı ayında, Manş Denizi üzerinden İngiltere’ye gelen göçmenlerin sayısı geçen yıla göre yüzde 18 artış göstererek 13 bin 489’a ulaştı. İngiltere’ye yasa dışı giriş yapanların büyük bir kısmı küçük botlarla denize açılmışken, bu yöntemle ülkeye gelen göçmenlerin yüzde 81’i deniz yolunu tercih etti. 2018’den bu yana düzenli olarak takip edilen bu veriler, toplamda 133 bin kişiyi kapsıyor. Bu göçmenlerin yüzde 70’i erkek ve beşte biri 18 yaşın altında.
Göçmen listesinde Afganlar ilk sırayı alırken, onları sırasıyla İranlılar, Vietnamlılar ve Türkler takip ediyor. Suriyeliler ise göçmenler arasında dokuzuncu sırada yer almakta. İngiltere’deki insan kaçakçıları, daha büyük botlar ve kalabalık gruplarla göçmen taşımacılığını sürdürüyor ve bu yöntemler sürekli olarak gelişiyor.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın, bu çetelerle mücadele etme sözü, göçmen karşıtı gösterilerin ve aşırı sağ hareketlerin etkisi altında kalıyor. Yeni işçi hükümetinin Manş Denizi geçişlerini kısıtlama hedefi, bu krizin derinleşmesini ve zorlu bir dönemi beraberinde getirebilir.