Bölgede devam eden kazı çalışmaları sırasında tiyatronun tepesinde bulunan ve Mekadon Kralı Büyük İskender'e ait baş portresi Konuralp Müzesi'ne teslim edildi.
Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü bu göreve büyük önem veriyor ve büyük önem verdiği, insan gücü ve ekipman anlamında destek verdiği Konuralp Antik Kenti'nde yapılan kazılarda önemli tarihi bulgular elde edilmeye devam ediliyor. Düzce Belediyesi arkeologları tarafından yılda 12 ay aralıksız devam eden kazılarda antik tiyatronun büyük bir kısmı ortaya çıkarılırken, üst kısımda yapılan kazılarda ise Apollon heykeli başı ve Medusa başı gibi tarihi kalıntılar ortaya çıkarıldı.
Uzmanlar Büyük İskender Diyor
Konuralp antik tiyatrosunun kazı alanında yapılan kazılarda arkeologlar, tiyatro alanının üst kısmında toprakta bir yapı olduğunu keşfetti. Kazıyı detaylandırıp kafa portresi olduğu anlaşılan yapıyı zarar vermeden kaldırdılar. Arkeologların İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Konuralp Müzesi'ne bilgi vermesi üzerine portre, yerinde incelenip temizlenmesinin ardından konunun uzmanları tarafından incelenmek üzere Konuralp Müzesi'ne gönderildi. Kazı ve Araştırma Dairesi Başkanlığı ile tarih uzmanlarıyla yapılan istişareler sonucunda bulunan portrenin Makedonya Kralı Büyük İskender'e ait olduğu belirlendi. Konuralp Müzesi'nden yapılan açıklamada, portrenin başının neden Büyük İskender'e ait olduğu hakkında bilgi paylaşılarak, şu ifadelere yer verildi: "Düzce merkez Terzialiler semtinde yer alan antik tiyatro Prusias Ad Hypium kazıları, Konuralp Müze Müdürlüğü öncülüğünde Düzce Belediyesi işçi ve malzeme desteğiyle devam ediyor. MS 2. yüzyılda keşfedildi. 23 cm boyunda (baştan boyuna) tarihli İskender'in başı bulunmuştur. Yukarıya bakan derin mermer gözleri, gözbebeği üzerinde matkap izleri ve dişlerinin çoğunu göstermeyen hafif açık ağzıyla tasvir edilmiştir. Yanlara doğru atılmış uzun kıvırcık ense boyu saç modeli ve alnının ortasında geriye ve yanlara doğru ayrılmış iki tutam saçı (Anastoli) aslan yelesini andırıyor.