Pentagon tarafından yapılan açıklamada, ABD ve Çin orduları arasında bir eşgüdüm mekanizmasının kurulması ve faaliyete geçirilmesi için çalışmalara başlanacağı duyuruldu. Bu gelişme, ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in California'daki yüz yüze görüşmeleri sırasında alınan 'ordular arası üst düzey iletişimin yeniden başlatılması' kararına dayanıyor. Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in bu kararı memnuniyetle karşıladığını ve Çin tarafından muhatabının belirlenmesiyle mevkidaşı ile görüşeceğini belirtti. Austin, açık iletişim hatlarının krizleri önlemede önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Austin'in Hint-Pasifik bölgesindeki seyahatleri ve ASEAN ile olan iş birliğine de değinildi.
ABD Neden Çin'den Çekiniyor?
Amerika'nın Çin'e karşı hem çekince hem de iş birliği yapma eğilimi göstermesinin birkaç nedeni var, şimdi bunlara değinelim.
Çin, dünya ekonomisinde büyük bir oyuncu olup, ABD ile önemli ticari ilişkilere sahiptir. Bu, ikili ilişkilerin dengelenmesi gerektiği anlamına gelir.
Çin'in küresel arenada artan etkisi ve bölgesel güç olarak yükselişi, ABD'nin dikkatini çekmiştir. Bu yükseliş, ABD'nin bölgesel ve global çıkarlarına meydan okuyabilir. Çin'in teknolojik ve askeri alandaki hızlı gelişimi, ABD için bir güvenlik endişesi oluşturuyor. Demokrasi ve insan hakları gibi konulardaki ideolojik farklılıklar, iki ülke arasında çekincelere yol açıyor.
İklim değişikliği, pandemiler gibi küresel sorunlar, ABD ve Çin'i iş birliğine zorluyor, çünkü bu tür sorunlar tek başına çözülemez.
Bu faktörler, ABD'nin Çin ile ilişkilerinde bir denge bulmaya çalışmasına yol açıyor; bazı alanlarda rekabet ve çekince, diğer alanlarda ise iş birliği ve diyalog ön planda oluyor.