Afad deprem son dakika, kandilli deprem son dakika, kandilli rasathanesi son depremler, son depremler, son dakika deprem, afad son depremler araştırması yapan milyonlarca kişi için Japon mühendis bir uyarıda bulundu. Deprem 6.5 şiddetinde olabilir ve O ili vurabilir!
Japon Uzman O İlde 6.5 Şiddetinde Deprem Bekliyor...
Japonya'nın Önde Gelen İnşaat Uzmanlarından Joshinori Moriwaki, İzmir'deki Kitap Fuarında Deprem Hazırlıkları Üzerine Konuştu
Yüksek İnşaat Mühendisi ve Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Genel Sekreteri Joshinori Moriwaki, İzmir'de gerçekleşen İZKİTAP Kitap Fuarında düzenlenen " Türkiye Depreme Ne Kadar Hazır?" başlıklı bir oturumda konuşmacı olarak yer aldı.
DEPREMLERDE ZARARI NASIL AZALTABİLİRİZ?
Deprem konusunda deneyimli Japon mühendis Moriwaki, alınan önlemlerle deprem sırasında meydana gelen zararların %70 oranında azaltılabileceğini vurguladı. Moriwaki, "Hem Türkiye hem de Japonya için bir gün büyük bir deprem gerçekleşecek; bunu kabul etmeliyiz. Ancak önemli olan, bu duruma toplu olarak nasıl hazırlanacağımızdır - hükümet, yerel yönetimler, iş dünyası, aileler ve eğitim kurumları birlikte çalışarak zararı %70 oranında azaltabiliriz. Bu azımsanmayacak bir oran. Eğer %70 azaltma şansımız varsa, neden bunu gerçekleştirmeyelim?" dedi.
İZMİR İÇİN DEPREM UYARISI
Moriwaki, 32 yılını Türkiye'de geçirmiş bir uzman olarak, İzmir'de olası bir depremin beklendiğini ve bu depremin büyüklüğünün 6.5 civarında olabileceğini belirtti. Kendi fay hattının birikmiş enerjiyi serbest bırakmaya çalışacağını ifade eden Moriwaki, "İzmir'deki yapıların sağlam ve güvenli olması, eşyaların doğru şekilde sabitlenmesi durumunda, büyük zararların önüne geçilebilir. Elbette, tüm toplumun bu duruma karşı hazırlıklı olması gerekmektedir, ki bu oldukça önemlidir." şeklinde konuştu.
ALINACAK ÖNLEMLER
Moriwaki önlem almak için suyun önemine dikkat çekti: "İnsanlar su bulunduğu sürece 3 gün, 5 gün hatta bir ay kadar hayatta kalabilir. Eğer bir bina yıkıldıysa ve biz enkaz altında mahsur kaldıysak, su hayati önem taşır. Kurtarma ekipleri gelmediği takdirde, ilk başlarda sesimizle yardım istememiz mümkün olabilir, ancak yarım günde sesimiz kısılabilir. O zaman yanımızda bulundurduğumuz bir düdük hayat kurtarıcı olabilir. Eğer birkaç gün veya bir hafta geçtiyse ve düdüğü üflemek için yeterli nefesimiz kalmadıysa, enkaz altında olduğumuzu belirtebilmek için, yanımızda bulunan sert bir cisimle yere ya da bir yatağın kenarına vurarak ses çıkarabiliriz. Böylece, eğer insanlar duyamıyorsa bile, kurtarma ekiplerinin kullanabileceği cihazlar sesimizi duyabilir." şeklinde açıklamalarda bulundu.