Trakya Bölgesinde Nükleer Santral Yapılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Trakya bölgesinde planlanan nükleer enerji santrali projesi hakkında Çin ile yürütülen müzakerelerin son aşamaya geldiğini duyurdu. ..⤵⤵⤵⤵

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Trakya bölgesinde planlanan nükleer enerji santrali projesi hakkında Çin ile yürütülen müzakerelerin son aşamaya geldiğini duyurdu. Çin’de gerçekleştirdiği temaslar sırasında CGTN kanalına verdiği röportajda Bayraktar, Türkiye ile Çin’in enerji sektöründe geniş bir işbirliği potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

ENERJİ İHTİYACI KARŞILANACAK

Bayraktar, Türkiye’nin artan enerji ihtiyacını karşılamak için yatırımların artırılması gerektiğini vurgularken, ithalat bağımlılığını azaltma ve karbon emisyonlarını düşürme hedeflerine ulaşmak için çalıştıklarını ifade etti. Bu hedeflere ulaşmak amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması gerektiğini ve nükleer enerjinin de enerji çeşitliliğine katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, doğal gazın geçiş yakıtı olarak kullanılmasının ve kritik mineraller ile yeni teknolojilere yatırım yapılmasının önemine dikkat çekti.

Bayraktar, Çin’in yenilenebilir ve nükleer enerji alanında küresel bir lider olduğunu ve büyük yenilenebilir enerji ekipman tedarikçileri ve jeneratör şirketlerine sahip olduğunu belirterek, Çin’in birçok yeni nükleer reaktör inşa ettiğini vurguladı. Bu nedenle, enerji alanında Çin ile işbirliğinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Çin Doğal Kaynaklar Bakanı ve Ulusal Enerji İdaresi Başkanı ile yapılan görüşmelerde işbirliğine dair somut adımlar atıldığını açıklayan Bayraktar, Ekim ayında Çin’de düzenlenecek uluslararası madencilik konferansına konuşmacı olarak davet edildiğini ve burada Çin ile madencilik alanında bir çerçeve anlaşması imzalamayı planladıklarını söyledi. Yeşil enerjiye geçiş sürecinde kritik minerallerin önemine dikkat çeken Bayraktar, elektrikli araçlar ve piller gibi yeni teknolojiler için çok sayıda hammaddeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Bayraktar, nükleer enerji alanında Çin ile 2016’dan beri işbirliği yaptıklarını ve Trakya’da dört nükleer reaktör inşa edilmesi için Çinli bir firma ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Bu projeye yönelik hükümetler arası anlaşmanın iki ülke için de büyük bir ortaklık olacağını söyleyen Bayraktar, anlaşmayı birkaç ay içinde sonuçlandırmayı hedeflediklerini ifade etti.

İLGİLİ HABERLER