Çin 5.6 TON Yüklü Uzay Aracını Uzaya Yolladı

Çin, kendi orbital istasyonunu tamamladıktan sonra, yılda iki kez istasyona malzeme, tüketim malzemeleri ve bilimsel deney setleri taşıyan bir kargo gemisi gönderiyor. Bu yılın ilk kargo gemisi, "Tiangong" istasyonuna yerel saatle dün 22:27'de (MSK ile 17:27) başarıyla gönderildi. "Tianzhou-7" adlı bu kargo gemisi, 5,6 ton yük taşıyarak dünyanın en güçlü uzay kargo gemisi oldu.

KARGO GEMİSİ BAŞARIYLA FIRLATILDI

Kargo gemisi, Çin'in Hainan eyaletindeki Wenchang Uzay Fırlatma Merkezi'nden "Changzheng-7" roketiyle fırlatıldı. Fırlatmadan 10 dakika sonra belirlenen yörüngeye ulaştı ve daha sonra 3 saat içinde istasyona başarılı bir şekilde kenetlendi. Daha önce bu işlem 6,5 saat sürerken, taşıma gemisinin ekipman ve yazılımının modernizasyonu sayesinde kenetlenme süresi önemli ölçüde kısaltıldı. Ayrıca, geminin yapılandırması %20 daha fazla yük taşıyabilmesi için değiştirildi. Bu, gelecekte yılda bir kez kargo seferi yapılmasına olanak tanıyacak.

"Changzheng-7" roketleri için bu fırlatma, kariyerlerinin 507. başarılı fırlatması oldu. Bu roket modeli, düşük Dünya yörüngesine 14 ton yük taşıyabilme kapasitesine sahip ve istasyona kargo gemileri göndermenin yanı sıra başarılı bir şekilde uydu fırlatıyor. Roketin operasyon süresi boyunca, ön uçuş hazırlıkları 38 günden 25 güne indirildi.

"Tiangong" istasyonu, yaklaşık 400 km yükseklikte bir yörüngede dönüyor ve ağırlığı 66 ton, yani Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) yaklaşık beşte biri kadar. İstasyon, bir çekirdek ve iki bilimsel modülden oluşuyor ve bu modüller "T" harfi şeklinde çekirdeğe bağlanıyor. Çin, gelecekte istasyonu hizmet verebilecek bir teleskop fırlatmayı planlıyor. Teleskop, çalışırken istasyondan ayrılarak kendi yörüngesinde hareket edecek.2024 yılında istasyona iki pilotlu misyon ve yılın ikinci yarısında bir kargo görevi daha planlanıyor.

İLGİLİ HABERLER