Avatar Filminden Hatırlıyorsunuz: Lenovo Şeffaf Ekranlı O Laptopu Üretti

İstisnasız bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz tüm teknolojiler 1-2 yıl geçmeden karşımıza çıkıyor. Sanki senaryolar hayattan esinlenmiyor da, hayatın kendisi senaryolardan esinleniyor. Avatar filminde gördüğümüz şeffaf ekranlı bilgisayarlar piyasaya çıkmaya başladı.

Lenovo, geçtiğimiz yıl basit bir düğme dokunuşuyla ekranını genişletebilen bir laptop konsepti ile teknoloji dünyasında dikkatleri üzerine çekmişti. Şimdi ise, İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'nde, daha da bilim kurgu hissi veren yeni bir konsept cihaz ile karşımıza çıktı: ThinkBook Şeffaf Ekran Laptop. Bu 17,3 inçlik notebook, ekranından doğrudan içeri bakmanıza olanak tanıyor.

Bu cihazın en büyük çekiciliği, pikselleri siyaha ayarlandığında ve kapatıldığında %55'e kadar şeffaflık sunan çerçevesiz 17,3 inçlik MicroLED ekranı. Ancak pikseller aydınlandıkça, ekran giderek daha az şeffaf hale geliyor ve sonunda tamamen opak bir beyaz yüzeye dönüşüyor. Bu, 1000 nitlik bir zirve parlaklığa sahip.

ŞEFFAF EKRANLI LAPTOPLAR 

Şeffaf ekranların bilim kurgu filmlerindeki ve TV şovlarındaki cazibesi açıkken, gerçek hayatta pratik kullanımlarını belirlemek daha zor. Lenovo'nun büyük fikirlerinden biri, bu form faktörünün dijital sanatçılar için faydalı olabileceği yönünde. Sanatçıların, laptop'un ekranının arkasındaki dünyayı görürken, klavyenin bulunduğu laptop'un alt yarısında bunu çizmelerine yardımcı olabilir. Lenovo'nun bu şeffaf laptop ekranını bir tür artırılmış gerçeklik formu olarak adlandırması da bu yüzden.

Lenovo, şeffaf ekranlar üzerinde deney yapmış birçok şirketten sadece biri. Samsung, on yıl önce CES 2010'da bir şeffaf laptop konsepti sergilemişti ve Lenovo bile 2015'te artık faaliyet göstermeyen Zuk Mobile yan kuruluşu aracılığıyla bir şeffaf akıllı telefon konsepti sergilemişti. Ancak zamanla, teknolojinin ticarileştirilmesine yönelik erken denemeleri gördük. Şeffaf ekranlar, Çin ve Japonya'da mağaza vitrinleri ve tren vagonu pencereleri olarak karşımıza çıktı ve LG bu yıl şeffaf OLED Signature T televizyonunu piyasaya sürmeyi planladığını söylüyor.

Lenovo'nun şeffaf ekranı bir laptop'a entegre etmeyle ilgili bazı özel zorluklar var. En önemlisi çözünürlük, görüntü göstermek için tasarlanmış bir TV'ye kıyasla metin göstermek için tasarlanmış bir laptop'ta daha önemli. Bu, Lenovo'nun OLED yerine MicroLED paneli tercih etmesinin nedeni. Bu konseptteki 17,3 inçlik ekran yalnızca 720p olsa da, Lenovo'nun demo sırasında ekranda gösterilen metin mükemmel bir şekilde okunabiliyordu.

Lenovo'nun şeffaf ekran laptop konsepti, sanatçılar için bir çizim tableti olarak da işlev gören tamamen düz bir dokunmatik klavyeye sahip. Laptop'un tabanı, bir klavye gibi işlev görmesinin yanı sıra, ekranı olmayan bir Wacom tabletinde bulabileceğiniz benzer bir düz yüzeye sahip bir çizim yüzeyi olarak da çalışacak şekilde tasarlandı.

Lenovo, bu konsept cihazı tüketici ürünü olarak piyasaya sürme planları olmadığını belirtse de, teknolojilerinin önümüzdeki beş yıl içinde gerçek bir laptop'a entegre edileceğine dair "çok yüksek bir güvene" sahip. Bu, Lenovo'nun bu konsepti açıklamasının, ne için faydalı olabileceği hakkında kamuoyuyla bir tartışma başlatmasının ve Lenovo'nun hedefine ulaşması için çalışmasının bir yolu.

İLGİLİ HABERLER