Kobani Davasında Karar Açıklandı: Ahmet Türk'e 10 Yıl Hapis Cezası...


6-8 Ekim 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen Kobani protestolarına ilişkin davada nihai kararlar açıklandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 108 sanığın yargılandığı davada mahkeme heyeti hükmünü açıkladı.

Kararların Detayları


Ahmet Türk, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Davada diğer sanıklardan Altan Tan, Ayhan Bilgen ve Aysel Tuğluk beraat ederken, Ali Ürküt 13 yıl 4 ay hapis cezası aldı. Ayla Akat Ata ise 9 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı, ancak tutukluluk süresi dikkate alınarak tahliyesine karar verildi.

İddianame 
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 108 sanık hakkında çeşitli suçlamalar yöneltildi. İddianamede, sanıkların Kobani olaylarını organize etmek ve terör örgütü PKK'nın talimatları doğrultusunda şiddeti ülke geneline yaymakla suçlandığı belirtildi. Ayrıca, 37 kişinin hayatını kaybettiği ve 2 bin 676 kişinin mağdur olduğu olaylardan sanıkların sorumlu tutulduğu ifade edildi.

Davanın Geçmişi
Kobani'de 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde düzenlenen eylemler, ülke genelinde büyük çapta şiddet olaylarına dönüşmüştü. Bu olaylar sonrasında başlatılan soruşturma kapsamında HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da dahil olmak üzere birçok kişi gözaltına alınmış ve yargılanmıştı.

İLGİLİ HABERLER