Ani Bebek Ölümü Sendromuna Karşı Anne ve Babalar Dikkat!

Ani Bebek Ölümü Sendromu'na karşı emzirme, doğru yatak seçimi ve oda sıcaklığı gibi önlemler alınarak bebeklerin güvenliği sağlanabilir.

Ani Bebek Ölümü Sendromu, özellikle 1 yaşın altındaki bebeklerde görülen, sebebi tam olarak açıklanamayan ani ölümlerle karakterize bir durumdur. Çoğu zaman gece uykusu sırasında gerçekleşen bu durum, birçok ebeveynin en büyük endişelerinden biridir. Bebeklerin güvenli bir uyku ortamı yaratmak, bu riski azaltmak adına oldukça önemlidir.

Emzirmek, Bebekleri Koruyor

Yenidoğan uzmanı Doç. Dr. Rüya Çolak'a göre emzirmenin, birçok hastalıkta olduğu gibi Ani Bebek Ölümü Sendromu'na karşı da koruyucu etkisi bulunuyor. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ABÖS riski %50 oranında azalıyor. Emzirmek, uzmanlar tarafından özellikle öneriliyor.

Güvenli Yatak Seçimi ve Uyku Düzenine Dikkat!

Bebeklerin güvenliği için yatak tercihi büyük bir önem taşıyor. Bebekle aynı odada uyumak, ancak farklı yatak kullanmak öneriliyor. Yatağın sert bir yüzeye sahip olması gerektiğini belirten uzmanlar, bebeğin sırt üstü yatırılmasını öneriyor. Ayrıca yatağın üzerine oyuncak ya da yumuşak materyal koymamak, bebeklerin güvenliğini sağlamak adına alınabilecek önemli tedbirler arasında.

Oda Isısına ve Kundaklamaya Dikkat Edilmeli!

Bebeğin odasının sıcaklığının 22-26 derece arasında tutulması, aşırı sıcak ortamların bebekler için risk oluşturabileceği için oldukça önemli. Bebeklerin üzerine örtü örtmek yerine, omuzlarına kadar gelecek şekilde ince bir battaniye kullanılması tavsiye ediliyor. Ayrıca kundaklama konusunda da dikkatli olunmalı. Kundak bebeğin hareket kabiliyetini kısıtlayabilir, bu yüzden yarım kundaklamanın daha güvenli olduğu belirtiliyor.

Emzik Kullanımı ABÖS Riskini Azaltıyor

Her ne kadar emzik kullanımının ilk haftalarda önerilmediği bilinse de, uzmanlar 1 aydan itibaren emzik kullanımının Ani Bebek Ölümü Sendromu'nu azaltıcı etkisi olduğunu belirtiyor. Uyku öncesinde verilen emziğin, bebeğin uyku esnasında daha güvenli olmasını sağladığına dikkat çekiliyor. Bebek uyuduktan sonra emziğin tekrar verilmemesi öneriliyor.

İLGİLİ HABERLER