İzmit Körfezini Denizanaları Bastı!

İzmit Körfezi'nde Denizanaları Artışı! Balıkçılar Zor Durumda: Uzmanından Önemli Açıklamalar..

Son zamanlarda İzmit Körfezi'nde denizanalarının sayısında ciddi bir artış gözlemlendi. Kocaeli Belediyesi Çevre Koruma ve İklim Değişikliği Şube Müdürü Meriç Deniz, denizanalarının insanlar için tehlike oluşturmadığını, mevsim geçişleri ve iklim değişiklikleri nedeniyle doğal bir çoğalma sürecinde olduklarını belirtti.

İzmit Körfezi'nin su yüzeyinde ve sahillerde yüzlerce denizanası görülmeye başlandı. Bu durum, özellikle balıkçılar arasında tedirginliğe neden oldu. Balıkçılar, denizanalarının ağlarına ve oltalarına takılarak balık avlamalarını zorlaştırdığını belirtiyor. Uzmanlar ise bu tür mevsim geçişlerinde ve iklim değişiklikleri sebebiyle denizanalarının çoğalmasının doğal olduğunu vurguladılar.

MEVSİMSEL ARTIŞ BEKLENTİSİNDEYDİK

Meriç Deniz, konuyla ilgili şunları söyledi: "Denizanalarında bu tip artışları daha önce de gözlemledik. 2007 yılından bu yana Kocaeli Belediyesi ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'yle işbirliği içerisinde İzmit Körfezi'nin su kalitesini takip ediyoruz. Özellikle bu dönemlerde denizanalarının sayısında artış olmasını bekliyorduk. İklim değişiklikleri ve deniz sıcaklığının artması, denizanalarının kuzey bölgelerine yayılmasına ve çoğalmasına sebep oluyor."

ZEHİR TAŞIMIYORLAR

"Bu denizanaları insanlar için tehlikeli değil. Bazen zehirli denizanalarının Marmara'ya taşındığını gözlemlesek de şu anda İzmit Körfezi'nde bulunan denizanaları yerli türdendir ve zehirli değillerdir. Denizanaları hem oksijensiz ortamlarda hem de su yüzeyinde yaşayabilirler. Özellikle Akdeniz'deki bazı zehirli türlerle karıştırılmamalıdır."

"BALIK AVLAMAK ZORLAŞTI"

Balıkçı Onur Ödenoğlu, denizanalarının balık avlamasını zorlaştırdığını ifade ederek, "Bugün denizde denizanaları çok fazla. Lodosun sebep olduğu akımla denizanalarının sayısının arttığını düşünüyorum. Denizanaları ağlara ve oltalara takılıyor, bu da balık avlamamızı engelliyor. Bu kadar yoğun denizanası görmek benim için bir ilk. Denizanalarını gördükçe avlamaktan soğuyorum." şeklinde konuştu.

İLGİLİ HABERLER