ABD, EYLEM TOK'UN TÜRKİYE'YE İADESİ İÇİN HAREKETE GEÇTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, İstanbul'da meydana gelen bir trafik kazasında Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olan Timur Cihantimur'un annesi Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesi için Boston Federal Mahkemesi'ne resmi bir yazı gönderdi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN İADE TALEBİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, İstanbul'da meydana gelen bir trafik kazasında Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olan Timur Cihantimur'un annesi Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesi için Boston Federal Mahkemesi'ne resmi bir yazı gönderdi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Eylem Tok'un iadesiyle ilgili olarak Türkiye'den alınan yeni bilgilerin ardından harekete geçti. Yazıda, Eylem Tok'un "suçluyu koruma" ve "delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme" suçlarının ABD ile Türkiye arasındaki iade anlaşması kapsamında değerlendirildiği belirtildi.

YENİ BİLGİLER İADE TALEBİNİ GÜÇLENDİRDİ

Başlangıçta sadece "suçluyu koruma" suçlamasının mahkemeye iletilmesi gerektiğini düşünen ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin sunduğu yeni delillerin ardından "delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme" suçunun da değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Bu yeni bilgiler, Türkiye'nin iade talebini güçlendirdi ve Bakanlık, her iki suçun da iade anlaşması kapsamında olduğunu teyit etti.

HUKUKİ SÜREÇ HIZLANACAK

Dışişleri Bakanlığı'ndan, John Joseph Moakley Boston Federal Mahkemesi Savcısı Kristin Kearney’e hitaben gönderilen yazıda, Türkiye'nin yeni bilgileri diplomatik kanallardan sunmasının ardından Bakanlığın yeni bir deklarasyon imzalamayı öngördüğü ifade edildi. Bu deklarasyonun, Türkiye'nin iade talebine dair sürecin hızlandırılmasını amaçladığı belirtildi.

OĞUZ MURAT ACI'NIN TRAFİK KAZASI

İstanbul Eyüpsultan'da 1 Mart günü saat 23.50 sularında Timur Cihantimur'un ehliyetsiz kullandığı lüks otomobilin, yol kenarında park halindeki ATV araçlarına çarpması sonucu 29 yaşındaki Oğuz Murat Aci hayatını kaybetmişti. Kaza sonrası Timur Cihantimur, annesi Eylem Tok tarafından önce Mısır'a, ardından ABD'ye kaçırılmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, olay sonrası anne Eylem Tok hakkında "suçluyu koruma" suçundan, Timur Cihantimur hakkında ise "taksirle öldürme ve yaralama" suçundan yakalama kararı çıkartarak kırmızı bülten talebinde bulunmuştu.

ABD'DE YAKALANDILAR

14 Haziran Cuma günü ABD'nin Boston kentinde düzenlenen polis operasyonuyla Eylem Tok ve Timur Cihantimur yakalandı. Türkiye, geçtiğimiz ay anne ve oğlunun iadesini resmen talep etmişti.

SON GELİŞMELER

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'nin yeni sunduğu bilgiler ışığında harekete geçmesi, iade sürecinin hızlanacağını gösteriyor. Türkiye'nin iade talebinde öne sürülen "suçluyu koruma" ve "delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme" suçlarının kabul edilmesi, Eylem Tok'un Türkiye'ye iade edilme ihtimalini artırıyor.

Kaynak: İHA

İLGİLİ HABERLER