Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’dan Önemli Açıklamalar: Gabar’daki Petrol Üretimi Hedefleri ve Nükleer Enerji

Trabzon’da düzenlenen Enerji Koordinasyon Toplantısı’na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin enerji politikalarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar, Gabar'daki petrol üretim hedeflerinden nükleer enerji projelerine kadar birçok konuda bilgi verdi.

Gabar’da Petrol Üretiminde Büyük Hedefler


Bakan Bayraktar, Gabar'da yürütülen petrol üretim faaliyetlerine değinerek, "Şu anda 41 kuyudan 45 bin varil petrol üretiyoruz. Hedefimiz, en kısa sürede günlük 100 bin varil üretime ulaşmak" dedi. Bayraktar, Türkiye'nin enerji ihtiyacının artan nüfus ve büyüyen ekonomi ile paralel olarak yükseldiğini belirtti. Bu doğrultuda, petrol üretiminin artırılmasının yanı sıra yenilenebilir enerji kaynaklarının da devreye alınmasının önemine dikkat çekti.

Yenilenebilir Enerjide Büyük Potansiyel


Bayraktar, Türkiye'nin güneş, rüzgar, hidrolik ve jeotermal kaynaklar gibi yenilenebilir enerji potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. 2016 yılında yapılan strateji değişikliği ile birlikte, Türkiye Petrolleri'nin günlük 35 bin varil olan üretimini bugün Gabar'da 45 bin varile çıkardıklarını belirten Bayraktar, "2035 yılına kadar ilave 60 bin megavatlık güneş ve rüzgar yatırımı yapmayı planlıyoruz" dedi.

Nükleer Enerjide Büyük Adımlar


Bakan Bayraktar, Türkiye'nin 1950'lerden beri gerçekleştirmek istediği nükleer enerji projelerine dair de önemli açıklamalarda bulundu. Mersin’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk reaktörünün önümüzdeki aylarda devreye alınacağını belirtti. Bayraktar, "Bu projeyle Türkiye, nükleer enerjiden elektrik üreten ülkeler sınıfına yükselecek. Sinop ve Trakya'da da yeni nükleer santral projeleriyle bu alanı desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Türkiye’nin Enerji Arz Güvenliği


Enerji arz güvenliğinin Türkiye için büyük önem taşıdığını ifade eden Bayraktar, enerji kaynaklarının kesintisiz, kaliteli ve ucuz bir şekilde vatandaşlara ulaştırılmasının esas görevleri olduğunu belirtti. Türkiye'nin enerji talebinin sürekli arttığını ve bunun karşılanması için hem yerli hem de uluslararası enerji kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı.

Bayraktar, Türkiye'nin enerji politikalarının dışa bağımlılığı azaltmak ve enerji arz güvenliğini sağlamak üzerine şekillendiğini belirterek, "Enerji talebimiz artıyor, bu talebi karşılamak için daha çok petrol keşfetmemiz ve yenilenebilir enerji yatırımlarımızı artırmamız gerekiyor" diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER