Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından Önemli Bir Karar Daha...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın son toplantısında önemli bir karar alarak politika faizini 250 baz puan artırdı ve yüzde 42,5 seviyesine çıkardı. Bu karar, piyasa beklentileriyle uyumlu bir şekilde gerçekleşti. Merkez Bankası'nın bu adımı, parasal sıkılaştırma sürecini desteklemek amacıyla alındı ve sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edeceği belirtildi.

2023 yılı içerisinde, Merkez Bankası altı toplantıda toplam 3 bin 150 baz puan faiz artışı gerçekleştirdi. Bu artışlar, Haziran'da 650, Temmuz'da 250, Ağustos'ta 750 ve Eylül, Ekim, Kasım aylarında her ay 500'er baz puan olarak kaydedildi.

Merkez Bankası'nın karar metninde, Kasım ayında manşet enflasyonun sınırlı bir artış gösterdiği ve bu durumun son Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle uyumlu olduğu ifade edildi. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerin enflasyon baskılarını canlı tuttuğu belirtilirken, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin devam ettiği vurgulandı.

Parasal Sıkılık Düzeyine Yaklaşıldı

Karar metninde ayrıca, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış, cari işlemler hesabına talepteki dengelenmenin desteği ve Türk lirası varlıklara olan talebin artması gibi faktörlerin döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunduğu değerlendirildi. Merkez Bankası, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını ve bu nedenle parasal sıkılaştırma hızını yavaşlattığını belirtti. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın gerektiği sürece sürdürüleceği ifade edildi.Merkez Bankası'nın bir sonraki toplantısı 25 Ocak tarihinde gerçekleştirilecek. Bu toplantıda alınacak kararlar, Türkiye ekonomisinin geleceği açısından önem taşıyacak.

İLGİLİ HABERLER