Gözler Bugün TCMB'nin Açıklayacağı Enflasyon Raporunda

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün yılın üçüncü enflasyon raporunu açıklayacak.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün yılın üçüncü enflasyon raporunu açıklayacak. Bu raporla birlikte yıl sonu enflasyon tahminlerinin ne olacağı merakla bekleniyor. Uzmanlar, TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahmininde değişiklik yapmayacağını öngörüyor. Ayrıca, TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın yapacağı sunum ve soru-cevap bölümünde vereceği mesajlar da piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Enflasyon Tahminlerinde Değişiklik Beklenmiyor


Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, saat 10.30'da başlayacak toplantıda küresel ve ulusal ekonomik görünüme dair değerlendirmeler yapacak. Karahan, Türkiye'deki dezenflasyon süreci ve izlenen para politikası hakkında bilgilendirmelerde bulunacak ve enflasyon beklentilerini paylaşacak. Yılın ikinci enflasyon raporunda, 2024 yıl sonu enflasyon tahmini 2 puan yukarı çekilerek yüzde 38'e çıkarılmıştı. 2025 ve 2026 yılları için ise tahminler sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyelerinde korunmuştu. TCMB’nin mevcut enflasyon beklentilerini değiştirmeyeceği düşünülüyor.

Piyasa Beklentileri ve OVP'deki Hedefler


Merkez Bankası, yıl sonunda enflasyondaki düşüşün yüzde 38 seviyesine ulaşacağını öngörmesine karşın, piyasa beklentisi bu düşüşün yüzde 42,2 seviyesinde kalacağı yönünde. Bu farklılık, piyasa oyuncuları arasında belirsizliğe yol açıyor. Tüketici fiyatları, mayıs ayında yıllık yüzde 75,45 ile zirve yapmış ve baz etkisiyle düşüşe geçmişti. Temmuz ayında TÜFE yüzde 61,78’e geriledi.

Hükümetin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yıllık tüketici enflasyon oranının ağustos ayında yüzde 50'li, eylül ayında ise yüzde 40'lı seviyelere gerileyeceğini ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de en büyük önceliklerinin enflasyonu düşürmek olduğunu ve bu konuda geri adım atmayacaklarını belirtti. Ayrıca, Orta Vadeli Program'daki (OVP) enflasyon hedeflerini değiştirmeyi düşünmediklerini vurguladı.TCMB'nin bugün açıklayacağı enflasyon raporu, piyasalarda ve ekonomi çevrelerinde büyük bir merakla bekleniyor. Raporun içeriği ve Başkan Karahan’ın vereceği mesajlar, yılın geri kalanında izlenecek ekonomik politikalar ve enflasyon beklentileri açısından kritik öneme sahip.

İLGİLİ HABERLER