Doların Yine Ateşi Çıktı!

Jeopolitik gerilimlerin Gazze'deki bir hastaneye yapılan saldırı ile tekrar artması, global piyasalarda tedirginliği beraberinde getirdi. Bu durum güvenli liman talebini de etkiledi.

Dolar, Salı günkü yükselme trendini sürdürerek Dolar/TL kuru için tarihi bir zirve yarattı. Kur, 28,21'i gördükten sonra 28 civarında dengelendi.

DOLAR VE PİYASALARIN DURUMU

Bu gerilim, Türkiye borsasını da olumsuz etkiledi. BIST 100 endeksi günü yüzde 1,85 düşüşle açarken, Türkiye'nin risk değerlendirmesi 412 baz puan oldu ve gösterge tahvil faizi yüzde 21,80'de seyrediyor.

ABD piyasalarındaki son veriler, Eylül ayında perakende satışların beklentilerin üzerinde, yüzde 0,7 oranında artış gösterdiğini ortaya koydu. Bu artış, otomotiv dışı satışlar ve otomotiv ile benzin hariç satışları da içeriyor. Önemli yatırım bankaları, bu verilere dayanarak ekonomik beklentilerini yukarıya revize ettiler.

Ayrıca, bu veriler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri tekrar yükseltebileceği yönünde beklentilere neden oldu. Bu, ABD hazine tahvillerinin değerinin düşmesine ve özellikle iki yıllık getirilerin 17 yılın zirvesine ulaşmasına yol açtı. 5 yıllık tahvillerdeki getiriler de 2007'den bu yana görülen en yüksek seviyelere ulaştı.

Orta Doğu'daki gerilimlere rağmen yatırımcılar, ABD ekonomisinin sağlamlığına olan inançla yüksek risksiz getiri oranlarını tercih ediyorlar.

İLGİLİ HABERLER