ORTADOĞU'DA ARTAN GERİLİM: BLINKEN'DAN KRİTİK AÇIKLAMALAR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, son dönemde Ortadoğu'da son zamanlarda olup bitenler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Blinken, bölgedeki mevcut durumu,1973'ten bu yana görülen en tehlikeli dönem olarak nitelendirdi.

AMERİKAN ÜSSÜNE SALDIRI VE SONUÇLARI

Blinken, 7 Ekim'de Suriye-Ürdün sınırında bulunan Amerikan askeri üssüne yapılan saldırıyı ele aldı. Bu saldırıda 3 Amerikan askeri hayatını kaybetti. ABD Başkanı Joe Biden, saldırının ardından yaptığı açıklamada, saldırıda hayatını kaybeden askerleri duyurdu. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), saldırıda 25 kişinin yaralandığını bildirdi ve daha sonra yaralı sayısını 34 olarak güncelledi.

TANSİYONUN YÜKSELDİĞİ BİR DÖNEM

Blinken, 7 Ekim'deki Hamas saldırıları ve İsrail'in karşılık vermesiyle başlayan gerilimin, bölgede ciddi bir tansiyon yarattığını belirtti. ABD'li bakan, "Şu anda Ortadoğu'da inanılmaz istikrarsız bir dönem yaşıyoruz dedi. ABD, saldırıdan İran destekli grupları sorumlu tuttu ve saldırıya karşılık verileceğini belirtti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise İran'ın saldırıyla bağlantılı olduğu iddialarını reddetti ve "Bölgedeki direniş güçleri karar ve eylemlerinde İran'dan talimat almıyor" açıklamasını yaptı. Blinken'ın açıklamaları, Ortadoğu'da yaşanan son olayların ciddiyetini ve bölgedeki istikrarsızlığın boyutunu gözler önüne seriyor. ABD'nin ve diğer bölge ülkelerinin bu duruma nasıl tepki vereceği, önümüzdeki günlerde bölgenin geleceği açısından belirleyici olacak.

İLGİLİ HABERLER