NASA Mars Örnek Getirme Stratejisini Değiştiriyor.

NASA, teknik ve mali zorlukları aşmak için Mars Örnek Getirme (MSR) stratejisini aktif bir şekilde yeniden düzenlemekte ve Dünya'da detaylı analiz için Mars örneklerini getirmeyi amaçlayan yeni, daha basit bir plan üzerinde çalışmakta. Çünkü Mars’tan örnekler getirmek milyarlarca dolara mal oluyor. İşi robotlarla halletmek daha ucuza mal olacak gibi görünüyor.

NASA, teknik ve mali zorlukları aşmak için Mars Örnek Getirme (MSR) stratejisini aktif bir şekilde yeniden düzenlemekte ve Dünya'da detaylı analiz için Mars örneklerini getirmeyi amaçlayan yeni, daha basit bir plan üzerinde çalışmakta. Çünkü Mars’tan örnekler getirmek milyarlarca dolara mal oluyor. İşi robotlarla halletmek daha ucuza mal olacak gibi görünüyor.

 Bu görev, on yıllardır uluslararası gezegen keşfi çalışmalarının odak noktası olmuş ve yakın zamanda yapılan Gezegen Bilimleri On Yıllık Araştırması'na göre NASA'nın robotik keşiflerdeki en yüksek önceliği olarak görülmektedir.

Yeni plan, Perseverance Rover aracının toplayacağı örnekleri Mars Yükseliş Aracı'na (MAV) aktarması… Daha sonra MAV, örnekleri Mars yörüngesine fırlatacak. ESA tarafından sağlanan bir Dünya Dönüş Orbiter'ı bu örnekleri yakalayıp, 2033'te Dünya'ya dönüş yolculukları için alacak.

Son değerlendirmeler, Perseverance'ın sağlam performansını ve güvenilirliğini vurgulayarak, 2030'a kadar gerekli örnekleri MAV'a teslim edebileceğine dair güven veriyor. Ayrıca, helikopterlerle yeniden tasarlanan plan, görevin daha fazla dayanıklılık kazanmasını sağlayan bir yedekleme yöntemi sunuyor.

MSR'nin bütçesi ve zaman çizelgesi önemli endişeler arasında yer alıyor; zamanlamaların değişmesi ve artan maliyetlerle birlikte. Son incelemeler, 2030'a kadar fırlatma hazırlık tarihini ertelemenin daha uygulanabilir olabileceğini öneriyor, tahminlere göre MSR'nin 2030'a kadar fırlatılması halinde 8-10 milyar dolar arasında bir maliyete neden olacağını, bu da 2025'ten başlayarak birkaç yıl boyunca yıllık 1 milyar doların üzerinde bir bütçe gerektireceğini gösteriyor.

Genel olarak, MSR programı, NASA'nın bilimsel hedeflerini ve uluslararası diplomasi içindeki rolünü temsil ediyor, özellikle ESA ile işbirliği üzerine yoğunlaşarak, Mars keşfi konusundaki küresel rekabet ortamında, özellikle de 2030 civarında kendi Mars örnek dönüş görevini planlayan Çin'e karşı bir duruş sergiliyor.

Hava Yok Su Yok Yaşam Yok Neden Milyarlarca Dolar Harcanıyor?

Milyarlarca dolarlık bütçelerle suyu ve havası olmayan gezegenlerde araştırma yapılması, ilk bakışta anlaşılması zor bir durum gibi görünebilir. Ancak bu tür uzay görevlerinin birçok önemli nedeni ve faydası vardır:

Gezegenler arası keşifler, evrenimiz ve güneş sistemimiz hakkında temel bilgiler sağlar. Örneğin, Mars'taki araştırmalar, gezegenin geçmiş iklimini, jeolojisini ve potansiyel yaşam izlerini anlamamıza yardımcı olur. Bu bilgiler, Dünya'nın ve diğer gezegenlerin oluşumu ve evrimi hakkında derinlemesine bilgiler veriyor.

 Bu tür misyonlar, özellikle robotik ve uzaktan algılama teknolojileri gibi alanlarda ileri teknoloji gelişimini teşvik ediyor. NASA gibi kurumlar tarafından geliştirilen teknolojiler sıklıkla dünya genelinde farklı sektörlerde kullanıma sunuluyor.

 Bunun gibi bir sürü ıvır zıvır sıralanabilir. Ancak esas neden ego savaşları değerli okurlar. En iyi ülke benim, uzaya ben hakim olacağım kuruntusu… Kıyasıya bir yarış ve dökülen milyarlarca dolar… Bu gün dünya gezegeninin şaftı kaysa (!) yaşayabileceğimiz başka hiçbir gezegen yok. Yakınlarda hiç yok..

 Hiçbir insan, biyolojik yapısı gereği, Mars gezegeninde yaşayamaz.  Aynı şekilde hiçbir insan Ayda da yaşayamaz. Diğer gezegenlerin hali malum.

 Belki insandan farklı yaşam formları milyonlarca yıl önce bu gezegenlerde yaşadı ve hayatı tüketti. Belki uzayın derinliklerinden gelen bir tehlike, bu kızıl gezegeni yaşanılmaz hale getirdi. Belki uzaylı medeniyetlerin sadece değerli maden çıkarmak için  ( yüksek teknoloji için ) kullandıkları kürelerden başka bir şey değil bu gezegenler.

Özetle bu gezegenler insanların şimdilik işine yarayacak gezegenler değil. Başka uzaylı medeniyetlerin dinlenme tesisleri , maden kaynak alanları veya balayı için kullandıkları geçici turistik mekanları olma kapasiteleri olabilir ama dünyalılar için  bu gezegenler uygun değiller. Dünyalıların fiziği kimyası biyolojisi daha 1600'lü yılların bilim insanlarının formülleri ile ağır ağır işliyor. Dünyalıların uzayı fethi, önümüzdeki bir kaç milyon yıl için dahi geçerli olmayacak... 

Ancak dünyalı, uzaya rayo sinyalleri göndermeye devam ediyor. Gelecek olan medeniyetlerin dünyayı yok etme riski düşünülmeden uzayın boşluğuna radyo sinyalleri yollanıyor. 

 

 

 

İLGİLİ HABERLER