Muadil Ne Demek?

Muadil Ne Demek?

 

Muadil ne demek sorusu genellikle iş sektöründe karşımıza çıkan “muadil” kelimesinden doğmaktadır. Muadil, bir şey ile eş değerde olan anlamında kullanılır. Yani orijinaline yakın ya da neredeyse benzeyen anlamlarını içermektedir. Herhangi bir şeyin muadili, o şeye en yakın olanı, o şey yoksa bu da olabilir gibi durumlar için geçerli bir kelimedir. Çeşitli sektörlerde karşılaşılması olasıdır.

 

Muadil Ürün Ne Demek?

Muadil kelimesi benzeyen ya da eşdeğer anlamlarında kullanıldığından iş sektöründe karşılaşmak mümkündür. Muadil ürün ne demek sorusu, kelime anlamını bilmeyenler tarafından sorulabilir. Muadil ürün, orijinale yakın olan ürün demektir. Fakat bu ürünler orijinalinden daha uygun fiyatlı olabilmektedirler. Kalite farkı söz konusudur. Orijinalden daha düşük kaliteye sahip olan ve neredeyse birebir benzeyen bu ürünler çakma ürün değildir. Örneğin; bir eczaneden almak istediğiniz ilaç yoksa, size başka bir ilacı muadil ürün olarak sunabilir. Bu da neredeyse almak istediğiniz ilaç ile aynı işlevi gören, fakat tam olarak aynı olmayan ilaç demek olacaktır. Bundan dolayı muadil ürün ne demek diye soranların, bu ürünleri çakma ürünlerle karıştırmaması gerekir.

 

Muadil Kökeni

Muadil kelimesi Arapçadır. Muadil kökeni Arapçadan gelen bu kelime dilimize yerleşmiş ve Türkçeleşmiştir. Pek çok kişi bu kelimeyi eski Türkçe ya da Osmanlıca sanmaktadır. Özellikle ilaç sektöründe karşılaşılan bir kelimedir. “eşdeğer” anlamında olan bu sözcük, tekstil sektöründe de sıklıkla kullanılır. Benzer ya da alternatif ürünler için geçerlidir. Aranılan bir ürünün olmaması durumunda alternatif olarak sunulan ürünler muadil ürün olmaktadır. Muadil kökeni bakımından Arapça olduğu açıkça anlaşılan bir kelime olup ne zaman dilimize geçtiği tam olarak bilinmemektedir. Günümüzde hala kullanılan ve geçerli olan kelimelerden biridir. Muadil sözcüğünün kelime anlamını Türkçe sözlüklerde de görmek mümkündür. Bunun nedeni Arap sözcüklerinin Türkçeye yerleşmiş olması ve kültürel etkileşim sonrasında dilin asimilasyonudur.

 

İLGİLİ HABERLER